A Sales de Llierca, a l'Alta Garrotxa, hi ha un petit castell, una joia del segle X. Hi fa de masover en Víctor Garcia, un especialista en blats antics i auxiliar en agricultura. La seva intenció és la prospecció, multiplicació i conservació de blats antics buscant la complicitat de pagesos i forners, amb qui comparteix la iniciativa.  Avantatges de les varietats antigues Víctor Garcia és una de les persones que van marxar de Barcelona cap a la natura als anys 70, quan el moviment hippy estava a l'alça, i en fa més de 40 que s'ha endisat en el món de l'espiga.  Fa més de 40 anys que Víctor Garcia es dedica al món de l'espiga (Catalunya Ràdio / Laia Claret) Per a ell, les varietats de blat antic aporten beneficis en diversos sentits:  "Són varietats que creixen força i que competeixen bé amb l'herba; per tant, es treballa amb agricultura ecològica. També és un tipus d'agricultura basada en el comerç just: les planten petites produccions de pagesos i la farina es fa en obradors artesanals.  Quan es fa el pa, si s'ha treballat bé, amb fermentacions llargues, per exemple, són molt nutritives i més agradables per al metabolisme humà." Tot comença fent farinetes per a la mainada La seva primera relació amb els blats antics són les farinetes que feia per als seus fills. Li quedaven bé i els amics n'hi anaven demananat. A partir d'aquí es va començar a endinsar en les diferents varietats de blat antic de diverses parts del món. Aviat arriba l'època de la plantació i aquest any plantarà blats amb orígens de fa milers d'anys: "Aquest any plantaré varietats de blat antic de Catalunya i també alguns dels blats més primitius, de fa uns 10.000 anys, els més antics que hi ha." Varietats diverses de llavors que té en Víctor a la masia (Laia Claret / Catalunya Ràdio) Ell planta les llavors de manera inicial, en fa el control, i després les distribueix:  "Jo parteixo habitualment de 10 grams de llavors i les multiplico. En faig el seguiment, miro la resistència, l'estrès hídric, l'alçada. Quan tinc aproximadament un quilo de varietat el dono a un pagès i ell el multiplica, i a partir d'aquí el dona a més pagesos i es va distribuint." Ha arribat a tenir 900 varietats de blat antic: "Una gran part m'han vingut del Centre de Recursos Fitogenètics i Agricultura Sostenible, que depèn de l'Institut Nacional d'Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària, de Madrid." I d'altres les ha obtingut de prospeccions que s'han fet per tota la península Ibèrica i alguna part d'Europa: "Quan algú em deia que hi havia un pagès que tenia un blat antic a Galícia o a Castella i Lleó,  jo hi anava. Recollia totes les varietats que tenien aquests pagesos perquè no se'n perdessin els coneixements." En Víctor planta les llavors i n'analitza les característiques i l'adaptació al terreny (Catalunya Ràdio / Laia Claret) També es dedica a l'assessorament a forners, pagesos i fabricants de farina: "Els forners, per exemple, volen saber on trobar farines de varietats antigues. També assessoro pagesos que volen saber quines varietats els van bé per a la zona on viuen." Víctor Garcia també feia farina en una sala del castell, però ara ja no en fa: no ha trobat ningú que vulgui continuar i, per tant, la seva maquinària ara està aturada.