Què ha de portar la carbonara autèntica? Itàlia envia una queixa al Parlament Europeu
És possible demanar un plat d'espaguetis a la carbonara a pràcticament tots els racons del món. I al supermercat del Parlament Europeu venen una salsa per preparar-ne que ha fet enfadar el ministre d'Agricultura italià, Francesco Lollobrigida.
"És inacceptable, he demanat que s'investigui", diu en una publicació a Instagram on adjunta una imatge del pot.
A l'etiqueta s'hi pot veure la bandera italiana i les paraules "bacó italià". I és precisament d'això que es queixa el ministre: "Aquests productes representen el pitjor del que sembla italià."
La protesta del ministre és un intent més d'Itàlia de lluitar contra el mercat de productes que "semblen italians", aliments que volen deixar entendre que estan fets a Itàlia, quan no és cert. De fet, la normativa europea ja prohibeix enganyar els consumidors amb etiquetatge que distorsioni la realitat o el país d'origen del producte.
El partit de la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, ha anunciat que presentarà una carta formal a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, sobre l'ús de la bandera i els noms italians en aquest tipus de productes que es venen a l'edifici.
Consideren que perjudica les exportacions italianes i que és una "pràctica enganyosa", ja que inclou ingredients com la nata o el bacó, que no formen part de la recepta original, amb guanciale i sense nata.
Què ha de portar la carbonara original?
La salsa carbonara és un plat aparentment simple, amb pocs ingredients, però molt concrets. Els italians sovint es posen les mans al cap quan veuen com altres països reinventen la seva recepta original.
La carbonara tradicional no porta ni nata ni cansalada. Es fa amb guanciale, un nom que prové del mot "guancia", galta en italià. És un tros de greix amb vetes de carn magra que s'obté salant la galta del porc, i se n'ha de posar tant com el pes de la pasta.
També es fa servir un altre producte italià, el formatge pecorino romano, un ingredient essencial en molts plats tradicionals.
Per fer la salsa s'utilitzen rovells d'ou --un per persona i un que s'hi afegeix de regal-- i pebre acabat de moldre.
La pasta que se sol fer servir com a base són espaguetis, però és una salsa tan versàtil que pot donar vida a molts plats.
Butlletí Mirada Global
Les claus per entendre cap on va el món, de la mà dels nostres experts
Subscriu-t’hi