Croque-madame
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Gessamí Caramés
- Dificultat: Baixa
- Temps: Menys d'una hora
- Informació nutricional -Obre
La llengua de vedella és rica en ferro i en vitamines del grup B, com la B12, nutrients que ajuden a la formació i manteniment dels glòbuls vermells.Amb la col·laboració de:

INGREDIENTS
PER A 4 PERSONES:
8 llesques de pa de motlle
200 g de formatge de vaca
150 g de llengua de vaca a làmines
4 ous
1/2 porro
450 ml de llet
30 g de mantega
25 g de farina
Comí en pols
Fulles d'alfàbrega
Oli OVE
Sal
Nou moscada
Xerès
Pebre blanc
PREPARACIÓ
- Tallem a la brunesa la part blanca de mig porro i el coem en una cassola amb 30 g de mantega. Hi afegim un pessic de sal i fem suar el porro durant 10 minuts a foc suau.
- Quan hagin passat els 10 minuts, hi afegim un rajolí de xerès per aixecar sucres. Apugem la temperatura del foc per aconseguir que l'alcohol s'evapori bé.
- Mentrestant, comencem a fer la beixamel escalfant en un pot 450 ml de llet. Hi afegim un pessic de sal i de pebre blanc i nou moscada. Escalfem la llet a foc baix.
- Mentre la llet s'escalfa, coem 25 g de farina a la cassola on hem fet suar el porro amb la mantega. Coem la farina a foc suau durant 10 minuts. Finalment, quan la farina ja està cuita, anem abocant a la cassola la llet calenta i ho anem remenant per evitar que la beixamel faci grumolls. Ho coem fins a aconseguir la textura desitjada.
- Ratllem 200 g de formatge de vaca que es fongui bé al forn, tipus gruyère o emmental.
- Comencem a muntar els croque-madame cobrint 2 llesques de pa de motlle amb beixamel. Sobre una de les meitats hi posem làmines de llengua de vaca cuita i, finalment, ho cobrim amb formatge. Ho tapem amb l'altra meitat, per la banda de la beixamel per sota. Per sobre, hi posem més beixamel i més formatge ratllat. Repetim aquesta operació tres vegades més, han de sortir 4 entrepans, i els duem al forn 10 minuts a 180º.
- Fem 4 ous ferrats en una paella amb oli molt calent. Posem un ou per sobre de cada croque-madame.
- Ho emplatem posant una mica de sal, comí i alfàbrega picada per sobre de cada croque-madame.