Un home a Xangai vigila l'entrada d'un edifici residencial tancat amb les noves restriccions (EFE/ALEX PLAVEVSKI)

Casos de covid disparats a la Xina: confinen Shenzhen, de 17 milions d'habitants

La ciutat tecnològica de Shenzhen se suma al confinament total de la ciutat de Changchun, després que la Xina registri un augment de casos fins ara mai vist en els últims dos anys

És el pitjor brot de covid-19 que ha tingut la Xina en els últims dos anys. Aquest diumenge s'ha decidit confinar la ciutat de Shenzhen, amb 17 milions d'habitants, al sud-est del país. 

Les autoritats de la ciutat han notificat més de 60 nous casos aquest dissabte i més de 300, en total, durant l'últim mes. 

El confinament començarà aquest dilluns i es preveu que duri una setmana. Només podran sortir al carrer el personal considerat essencial i les botigues comercials, a excepció dels supermercats, farmàcies i hospitals, hauran de tancar. Els serveis de bus i de metro també se suspenen.

Com a mesura preventiva, es faran tres rondes de proves massives.

Shenzhen, que connecta amb Hong Kong, és un dels principals hubs tecnològics de la Xina i seu d'empreses com Huawei i Tencent.


Una onada "complicada"

Hi ha més ciutats xineses on s'han imposat restriccions estrictes contra la covid. Al nord-est del país, aquest divendres es va confinar Changchun, una localitat amb nou milions de persones i on s'han registrat la majoria de casos positius. 

Xangai, una de les ciutats més poblades del món, també es veu afectada pel repunt de casos de covid relacionats amb la variant òmicron. Les autoritats de la metròpoli han demanat aquest diumenge als residents que no surtin de la ciutat si no és estrictament necessari.

En l'últim recompte publicat, dissabte es van detectar 1.938 nous casos positius a la Xina i d'altres 1.455 asimptomàtics. És la xifra més alta en els dos anys de pandèmia.

La viceprimera ministra xinesa, Sun Chunlan, al capdavant de les tasques de prevenció contra la covid, ha qualificat l'onada de "greu" i "complicada".


Kits autotest

Des d'aquest divendres, els ciutadans xinesos ja poden comprar test d'antígens i fer-se'ls a casa per detectar infeccions ràpidament. És una mesura que les autoritats sanitàries han permès en veure l'augment descontrolat dels contagis.

Segons alguns experts, les proves PCR requereixen que els treballadors mèdics prenguin mostres i ara aquesta tasca s'ha tornat més difícil amb la variant òmicron.

Tanmateix, però, conscients que la sensibilitat dels antígens és inferior a les proves PCR, la Xina considera necessari realitzar una prova de confirmació mitjançant la detecció d'àcids nucleics.

Personal sanitari fa proves PCR a Xangai (REUTERS)


Les primeres conseqüències

Els ciutadans de Xangai, de Shenzhen i d'altres ciutats xineses han mostrat la seva preocupació per les mesures imposades:

"Els tancaments són massa sobtats, la meva amiga es va despertar al matí i va trobar que havien tancat el seu edifici durant la nit sense previ avís. El seu cap li va haver d'enviar el seu ordinador portàtil."


Altres conseqüències directes pel repunt de casos: segons mitjans estatals xinesos, s'han destituït sis funcionaris del govern de la ciutat meridional de Dongguan per fer "una mala feina en la prevenció i el control de la covid".

També a Jilin, aquest dissabte s'han destituït l'alcalde, i el responsable de salut de Changchun.

El Fòrum de Desenvolupament de la Xina, una reunió empresarial d'alt nivell a Pequín que estava programada inicialment del 19 al 22 de març, s'ajornarà indefinidament.


Conviure amb el virus

Des de l'inici de la pandèmia, la Xina ha dut a terme l'estratègia covid zero, en què s'intenta suprimir el contagi el més aviat possible amb confinaments locals, cribratges massius, rastreig de la població i fronteres tancades.

El fet que aquesta onada sigui la pitjor en dos anys a què s'enfronta el país podria complicar el plantejament de les autoritats xineses. Un dels responsables de salut de la província de Jilin ha admès que el mecanisme de defensa havia fallat:

"El mecanisme de resposta d'emergència en algunes àrees no és prou robust, no hi ha una comprensió suficient de les característiques de la variant òmicron... i l'anàlisi de la situació ha estat inexacte."


A més, diversos economistes adverteixen que les mesures radicals perjudiquen l'economia del país.

L'opció d'aprendre a conviure amb el virus, a la Xina, cada cop es planteja més entre la comunitat científica del país. 
 

 

ARXIVAT A:
XinaCoronavirus Confinament Covid-19
Anar al contingut