
Catalunya tramita un centenar de projectes de plantes de bateries per guardar electricitat
Encara no n'hi ha cap en funcionament, però quan aquestes instal·lacions estiguin en marxa serviran per pal·liar situacions com les que es van viure amb la gran apagada
Seria com portar a la motxilla una bateria extraïble per al mòbil a gran escala. És l'exemple més clar de què són les plantes de bateries: instal·lacions que permeten emmagatzemar energia i injectar-la a la xarxa elèctrica.
Així, es pot guardar electricitat quan hi ha massa producció i poc consum, i al revés quan passa tot el contrari, és a dir, quan hi ha poca producció i més consum.
En diversos països del nostre entorn, com el Regne Unit o Alemanya, ja en tenen, però a Catalunya encara no n'hi ha cap en funcionament.

Les plantes de bateries per emmagatzemar electricitat van guanyar protagonisme amb la gran apagada del 28 d'abril, que va afectar tot l'estat espanyol, Portugal i alguns punts del sud de França.
Encara s'està investigant què va passar aquell dia, però ja s'ha apuntat que una xarxa amb molta generació d'energia renovable necessita infraestructures que la dotin de flexibilitat, ja que produeixen energia en funció de si fa sol o vent.
Com es prepara Catalunya?
Una d'aquestes infraestructures de suport serien aquestes plantes de bateries. A Catalunya encara no n'hi ha cap en marxa, però sí que ja hi ha en tràmit gairebé un centenar de projectes, segons dades del govern a què ha tingut accés Catalunya Ràdio. Tot i això, encara no n'hi ha cap d'aprovat.
Entre el centenar de projectes de bateries que tramita la Generalitat, n'hi ha de dos tipus: projectes només de bateries i projectes de plantes fotovoltaiques amb bateries. La majoria van iniciar els tràmits l'any passat, segons dades del govern.
De tots aquests projectes, els de més capacitat --de més de 50 megawatts-- els gestiona el Ministeri per a la Transició Ecològica. D'aquests n'hi ha 6 a Catalunya, quatre dels quals a la demarcació de Girona.
La planta de Vilademuls
Entre els projectes que tramita el ministeri a les comarques gironines, el que està més avançat és el que impulsa l'empresa ABO Energy a Vilademuls, al Pla de l'Estany. Les obres per posar en marxa aquesta planta de bateries podrien començar cap a finals d'aquest any.
S'hi instal·laran diversos contenidors semblants als que porten els vaixells de mercaderies, que seran hermètics. En total, ocuparan unes dues hectàrees.
Les tramitacions són llargues
Un altre dels projectes en tràmit amb el ministeri, també a Vilademuls, està impulsat per la consultoria catalana One Solar.
Un dels seus cofundadors, Joaquim Palau, explica a Catalunya Ràdio que són instal·lacions que tot just es comencen a fer ara i que tenen tramitacions llargues, sigui quina sigui l'administració.
Calculen que encara els queda més d'un any per poder començar les obres, i això tenint en compte que porten més d'un any de tramitació:
"Potser el que falta és afavorir que això, per la necessitat que té, entri encara més ràpid del que han entrat les renovables. Les plantes de bateries han de ser el suport d'aquestes tecnologies."
Palau creu que, sense saber què va passar el dia de l'apagada general, cal prudència, però afirma que les plantes de bateries ajudaran a donar estabilitat: "Són una eina claríssima per ajudar a aquest tipus d'incidències? Absolutament sí. Tant en la reacció quan hi ha una incidència, com en l'arrancada."
Aquests projectes de bateries ocupen menys espai que les plantes de plaques fotovoltaiques, que per les seves dimensions han generat rebuig de municipis gironins on es volen instal·lar. Tant les plantes de bateries d'ABO Energy com la de One Solar, està previst que ocupin unes dues hectàrees.
El preu de la llum
L'entrada d'energia generada amb renovables a la xarxa ha fet que sigui habitual que el preu de la llum arribi a zero o fins i tot sigui negatiu.
Segons Palau, són "escenaris no favorables" per a les empreses. Per tant, quan hi ha excedent d'energia algunes paren la producció i, si hi ha plantes de bateries, el que es pot fer és emmagatzemar l'energia i tornar-la a la xarxa quan no hi hagi excedent i els preus no siguin tan baixos.
- ARXIVAT A:
- EnergiaInfraestructures