
Dues amigues de 25 anys salven la pastisseria més antiga de Barcelona
Després d'uns mesos tancada, la històrica pastisseria La Estrella podrà celebrar els 200 anys a ple rendiment
La força i l'empenta de dues joves han estat la clau per reobrir la pastisseria La Estrella, que aquest 2025 celebrarà els 200 anys i és considerada la més antiga de Barcelona.
Elles són l'Anna Campos i la Judit Sirvent, dues amigues de 25 anys que es coneixen des de l'institut i durant una època van treballar juntes en aquest negoci emblemàtic.
L'estiu passat, la pastisseria va tancar per la jubilació de la seva última propietària, Montserrat Martínez, però no va ser fins al cap d'uns mesos que l'Anna es va assabentar de la notícia i va trucar a l'antiga mestressa per preguntar-li què havia passat.

La resposta, com en tants casos, va ser que no havia trobat relleu generacional. I l'Anna ho va veure clar de seguida: calia agafar el traspàs, i fer-ho amb la Judit com a dependenta.
Dit i fet. Van posar fil a l'agulla per endreçar el local. El van reobrir al novembre, i els primers mesos han estat un no parar.
"Estem molt orgulloses d'haver-la agafat", han explicat en directe al "Tot es mou", entre el brogit d'un local ple de gom a gom al cor del Raval.
🔴 Torna la pastisseria més antiga de Barcelona
3Cat (@som3cat) March 12, 2025
L'estrella és un establiment que té 200 anys i havia tancat per jubilació#TotEsMou3Cat
▶ https://t.co/QeCDq0vE3b pic.twitter.com/cgQG8WPu75
Una història de relleus
En una entrevista a "La tarda de Catalunya Ràdio", la Judit i l'Anna han reconegut que estan "cansades" per l'arrencada, però alhora "molt contentes" per ser les últimes d'afegir-se a una història de traspassos entre treballadors.
Han agafat el relleu de la Montserrat, una treballadora que el 2015 va agafar agafar el testimoni del pastisser Ferran Pujol, que seguia la nissaga del seu pare Simeón, que ja treballava a La Estrella i l'any 1936 va comprar el negoci als germans Roig, amos també de La Colmena.
El retorn de l'Anna i la Judit ha estat molt celebrat pels veïns del barri, que encara les recordaven de la seva etapa a la botiga:
"Estan molt contents. Des del primer dia, quan ens van veure treballar a la Judit i a mi, els va fer moltíssima il·lusió veure que tornàvem totes dues, perquè encara se'n recordaven de quan treballàvem aquí, de molt jovenetes."

Joia del Raval
I mentre els propietaris han anat canviat, el local s'ha mantingut intacte des de l'última reforma, del 1950, que ja va respectar elements icònics de la decoració anterior. No en va, forma part del catàleg del patrimoni arquitectònic dels establiments emblemàtics de Barcelona en la categoria "establiment de gran interès".
Vidres decorats a l'àcid, motllures de fusta, aparadors envidrats, terres de marbre... Tot en aquest local transporta a una altra època, fins i tot l'antic forn, que encara treballa a ple rendiment, com explica l'Anna:
"Ha de tenir més de cent anys i l'utilitzem cada matí per fer els croissants i tota la brioixeria. Té una volta de maó, i per mi dona un toc diferent als croissants. Són més bons, crec que es nota la diferència."
De fet, en aquesta nova etapa també han volgut respectar el receptari de l'establiment: des del braç de gitano al tortell de la tota la vida passant per productes més moderns com croissants amb gustos innovadors per una clientela que tot sovint els recorda les seves vivències en aquesta pastisseria.
"És maquíssim poder conservar aquesta joia i donar vida al barri, veure la gent de tota la vida que venen, ens donen les gràcies i ens diuen: 'jo venia amb el meu avi, i el meu avi ja venia amb els seus pares."
Situada al carrer Nou de la Rambla, al Raval, ara la pastisseria vol potenciar la vessant de granja, perquè qui ho vulgui també hi vagi a fer el cafè.
Tot just a uns metres del Palau Güell, la clientela de tota la vida s'alterna ara amb desenes de turistes que entren encuriosits en una estrella que, finalment, torna a brillar i podrà celebrar els 200 anys amb tots els honors.

- ARXIVAT A:
- PatrimoniGastronomiaComerç