El amfibis seran de les primeres espècies que desapareixeran pel canvi climàtic
Al Montseny ja es preveu que a finals de segle la temperatura s'incrementarà 3,4 graus
Cada cop hi ha més evidències de les conseqüències de l'emergència climàtica. La fauna s'intenta adaptar a aquesta situació per sobreviure. En el cas dels amfibis, els científics han detectat que, a l'àrea mediterrània, cada cop són més al nord. Estudis a escala europea indiquen, però, que els canvis per l'escalfament global són tan ràpids que moltes d'aquestes espècies desapareixeran.
Els amfibis, com les salamandres, donen molta informació als científics sobre el canvi climàtic, més que el més sofisticat dels aparells meteorològics. Perquè viuen entre dos medis -l'aquàtic i el terrestre- i són l'indicador del que els pot passar a altres espècies, inclosa la nostra.
El que els està indicant ara cadascun dels amfibis que viuen al Montseny és més que preocupant. L'època de reproducció de les granotes roges o les granotes verdes com aquestes s'ha avançat moltíssim, una mitjana de 20 dies els últims 5 anys.
El doctor en biologia, Albert Montori Faura, fa més de 30 anys que estudia els amfibis i, al principi, fins i tot era escèptic amb el fenomen del canvi climàtic. Però les evidències eren cada cop més clares i més greus.
"El que ens dient és que aquest ambient en el que nosaltres estem vivint està canviant molt ràpid i per culpa nostra"
Ara, el seu estudi està centrat a difondre els efectes del mateix canvi climàtic, que ja vivim. I ha constatat que els amfibis seran de les primeres espècies que desapareixeran, sobretot a la Mediterrània. De fet, al Montseny ja es preveu que a finals de segle, si seguim amb el nivell d'emissions de gasos d'efecte hivernacle actual, la temperatura s'incrementarà 3,4 graus.
Els models climàtics ja ens indiquen que la humitat del sòl baixarà un 5% de cara al 2030 i aproximadament un 15% a final de segle. I la pluviometria un 9% el 2030 i un 25% a final de segle. Això farà que el Montseny sigui molt més àrid, molt diferent del que coneixem. Especialment preocupant en el cas d'espècies com el tritó del Montseny, endèmic, que només habita en 7 torrents del parc a tot el món.
"Que desaparegui una granota aquí al Montseny, hi ha gent que dirà 'i què?' Doncs no, té la seva importància perquè això vol dir que els ecosistemes estan canviant"
Montori alerta que el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat afecta "a tothom i i de manera directa". Posa d'exemple l'activitat econòmica o fins i tot la salut, que pot empitjorar per "un canviï massa brusc". Assegura que la crisi climàtica portarà conflictes per l'aigua, problemes amb els conreus o l'aparició de noves malalties.
De fet ja saben que els rèptils de la península Ibèrica, des de la meitat del segle XX, s'han desplaçat 15 km més al nord de mitjana. Una migració que és l'avís del que haurem de fer els humans en un futur per poder sobreviure.
- ARXIVAT A:
- Medi ambientCrisi climàtica