El Constitucional estudiarà si es pot aplicar el 25% de castellà a l'escola
Admet a tràmit la consulta feta pel TSJC, un pas que no suposa cap canvi, de moment, per a les escoles
El Tribunal Constitucional estudiarà si es pot executar la sentència del 25% de castellà a les aules que va quedar en suspens per la nova normativa d'ús de les llengües a les escoles.
El juliol passat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va declarar la impossibilitat d'aplicar la sentència i va demanar al TC que valorés si la llei del català a l'escola i el decret llei són inconstitucionals.
La nova llei estableix el català com a llengua vehicular i el castellà com a llengua curricular, que els centres utilitzaran segons els seus projectes lingüístics i per criteris estrictament pedagògics, sense fixar percentatges, un redactat que, segons el TSJC, dona un ús "preferent" al català.
L'admissió a tràmit d'aquesta qüestió per part del TC no paralitza res ni suposa cap canvi en les escoles.
L'encarregat de redactar la ponència sobre la qüestió d'inconstitucionalitat plantejada serà el magistrat Enrique Arnaldo.
El recurs se suma als presentats pel PP i Ciutadans, també admesos a tràmit a mitjans de setembre.
Algunes escoles ja apliquen la sentència
A principis de setembre, el govern va donar ordre que no s'apliqués a cap centre de Catalunya el 25 % de castellà imposat pel TSJC, emparant-se justament en la nova llei i el nou decret del català a l'escola, un marc normatiu que rebutja els percentatges.
Tot i així, almenys sis escoles han tornat al 25% de castellà acatant el TSJC tot i la instrucció d'Educació. Es tracta de centres que el curs passat tenien mesures cautelars i que aquest any havien començat les classes sense aplicar cap imposició judicial.
L'Assemblea per una Escola Bilingüe va denunciar al setembre cinc centres per no fer el 25% de castellà. Tots tenien sentència ferma o mesures cautelars decretades.
D'altra banda, el Constitucional també ha admès a tràmit dos recursos del president d'ERC, Oriol Junqueras, que encara estaven pendents.
Tots dos fan referència al fet que el Suprem va avalar les decisions de la Junta Electoral Central que li va denegar rebre l'acta d'eurodiputat quan era en presó preventiva.
Els recursos ja els havia acceptat la sala del Suprem i els va elevar al ple, que ara ha acordat estudiar-los.
- ARXIVAT A:
- Educació JudicialCatalà Tribunal Constitucional