
El trasllat de menors migrants tindrà en compte l'esforç previ d'acollida de Catalunya
A hores d'ara la Generalitat atén 6.734 persones migrades, de les quals 2.204 són menors
El repartiment de menors migrants tindrà en compte l'esforç previ d'acollida de les comunitats, com és el cas de Catalunya.
Aquest és un dels criteris amb què treballen el govern espanyol i el canari per acollir els 4.400 infants i adolescents que són a les illes i Ceuta, i que s'ha tractat aquest dijous en una reunió entre el president de les Canàries, Fernando Clavijo, i la ministra de Joventut i Infància, Sira Rego.
De fet, els criteris que s'han fixat són pràcticament els mateixos que l'any 2022, incloent-hi l'esforç previ que ja hagi fet fins ara cada comunitat i que van ser aprovats unànimement per les comunitats.
Segons aquest criteri, doncs, ara Catalunya hauria d'acollir menys d'aquests menors, tenint en compte que aquí és on n'han arribat més, només per darrere dels que han acollit les Canàries.
"Tenim un sistema d'acollida de menors en situació de desemparament que és força asimètric en l'àmbit territorial", ha subratllat la ministra.
"Ho hem d'abordar amb mirada de país. Hem de fer un esforç balancejat i equilibrat", ha reblat Rego, tot subratllant que "caldrà fer un equilibri per garantir els drets dels menors i la sostenibilitat dels sistemes d'acollida".
A Catalunya, a hores d'ara la Generalitat atén 6.734 persones migrades, de les quals 2.204 són menors. Des del 2017, el sistema català de protecció a la infància ha atès al voltant de 15.000 joves menors d'edat.

La mirada posada en PP, PNB i Junts
Més enllà d'aquest criteri, el govern espanyol ha insistit a fer una crida a la solidaritat i, davant les reticències de les comunitats governades pel PP, ha recordat que tothom haurà d'acollir menors, tenint en compte també altres criteris com la capacitat del sistema d'acollida, la renda o la distribució d'habitants per territori.
L'executiu espanyol sap que per aprovar aquesta norma no podrà comptar amb els vots dels populars, i per això tant Junts com el PNB seran crucials.
Al juny, els de Carles Puigdemont van votar en contra de la reforma d'estrangeria, i ara el seu focus està posat en aconseguir el traspàs de les competències d'immigració per a Catalunya. En aquesta línia, Junts sempre ha defensat que el contingent de menors que hagi d'arribar a Catalunya l'ha de fixar la Generalitat i no ha de venir imposat.
Fins ara, a Espanya no hi ha hagut un acord unànime per oferir ajuda a les Canàries i garantir un repartiment equitatiu dels nois que arriben sols, i alleujar la situació de col·lapse que hi ha en el sistema d'acollida de menors estrangers no acompanyats dels centres canaris.
S'ha intentat any rere any que sigui des de la solidaritat de cada territori, però això no funciona perquè moltes comunitats es neguen a donar acollida a aquests joves.
En el cas de Catalunya, la Generalitat sempre ha dit que està disposada a acollir, i el mes passat el president Salvador Illa es va reunir amb el president de les Illes Canàries, Fernando Clavijo, i li va expressar el compromís de Catalunya d'ajudar dins de les seves capacitats.
- ARXIVAT A:
- MigracionsMenorsLes Canàries