Centre d'Investigació Iriscaixa
Centre d'Investigació IrsiCaixa

Les retallades de Trump posen en perill la recerca científica a Catalunya

El principal òrgan finançador de recerca biomèdica als Estats Units i també a escala mundial ha anunciat que no atorgarà ajuts a projectes estrangers

Enllaç a altres textos de l'autor

Cristina Sáez

Periodista del 324.cat especialitzada en Ciència i Salut

@saez_cristina
Actualitzat

Les amenaces han esdevingut una realitat. Els Instituts Nacionals de Salut dels Estats Units (NIH), la principal institució del govern americà en recerca en biomedicina i salut pública i el finançador mundial més important de la investigació en aquest àmbit, ha anunciat que tanca l'aixeta a projectes estrangers.

Segons avançava la revista Nature, la institució nord-americana deixarà d'atorgar ajuts i beques a laboratoris i hospitals de fora dels Estats Units. Això posa greument en perill milers de projectes relacionats amb la salut global i assajos clínics vinculats a malalties emergents o càncer. 

I també passa a Catalunya, on 28 dels 42 centres de recerca en excel·lència mantenen algun tipus de relació, acord o col·laboració estable amb organitzacions dels EUA, sobretot universitats i institucions d'investigació públiques. Diversos grups d'investigació potents tenen projectes en marxa que depenen del finançament del NIH.

 28 dels 42 centres catalans de recerca en excel·lència mantenen algun tipus de relació, acord o col·laboració estable amb organitzacions dels EUA


Dos projectes aturats

És el cas de l'investigador ICREA Javier Martínez Picado, líder del grup de recerca en retrovirologia i estudis clínics a IrsiCaixa, que actualment té en marxa dos projectes amb fons aportats per aquesta institució, ambdós vinculats al virus de la sida. 

En el primer, centrat a intentar entendre la immunitat innata, participa en un consorci internacional amb un pressupost de 38 milions de dòlars. En aquest cas, estudien una cohort de persones de Barcelona amb VIH que, sense rebre tractament antiretroviral, són capaces de mantenir un reservori viral molt petit. Poder entendre què tenen de diferent aquestes persones obrirà la porta a desenvolupar teràpies que imitin el que passa al seu organisme.

El segon projecte, de 12 milions de dòlars, està relacionat amb una immunoteràpia amb cèl·lules mare. "Explorem amb un nivell molt alt de resolució aquests casos per entendre per què algunes persones s'han curat sense medicació i la infecció no els ha reaparegut." Malauradament, assenyala Martínez, els dos projectes estan ara en suspens.

Investigadores del grup de Recerca Biomèdica en Melanoma del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) treballant al laboratori.
Investigadores del Grup de Recerca Biomèdica en Melanoma del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) treballant al laboratori


Incertesa total

La decisió arriba després de mesos de rumors i silenci administratiu. Els investigadors catalans consultats per 3Cat expliquen que, malgrat haver-se posat en contacte per demanar informació als seus col·legues nord-americans amb qui participen en els projectes, no han obtingut resposta. Tampoc per part del NIH. La situació és, defineixen, d'incertesa total.

Martínez Picado reconeix que:

"És una situació nova, en què no m'havia trobat mai. A hores d'ara no sé si els projectes continuaran endavant, per la qual cosa no puc comprar el material necessari per fer la recerca ni tampoc assegurar el sou del personal contractat amb aquest finançament."

Una situació semblant a la que viuen altres grups de recerca del país, que a hores d'ara no saben si podran tirar endavant o no els projectes que tenien concedits.

Reduir la despesa federal

El nou moviment forma part de la voluntat de Trump de reduir la despesa federal. En aquest sentit, un dels primers moviments que va fer la nova administració americana va ser tancar l'Agència dels Estats Units per al Desenvolupament Internacional, la USAID, que finançava recerca, prevenció i tractaments per a malalties a tot el món; cosa que ja té repercussions en països del Sud Global. En aquest sentit, destaca Martínez Picado, Sud-àfrica és un dels més afectats.

A part de l'impacte a curt termini d'aquestes accions, els científics alerten sobre les repercussions perjudicials que tindran a llarg termini. Recorden que la recerca és una carrera de fons i posen com a exemple les vacunes de la covid. Al darrere hi havia més d'una dècada d'investigació bàsica, per part precisament d'investigadors del NIH, que van permetre adoptar el coneixement ràpidament per a fer aquests fàrmacs preventius contra el coronavirus.

A més, recorda Martínez Picado, els patògens no entenen de fronteres. Deixar de finançar recerca per entendre millor malalties com la malària, la tuberculosi o el VIH, i per aplicar estratègies de prevenció i tractaments, no tan sols impactarà en els països del Sud Global, sinó que acabarà afectant, també, els països occidentals, com va passar amb la covid.

 

ARXIVAT A:
SalutRecerca científicaBiomedicinaSidaInvestigadors catalansEstats Units
Anar al contingut