Nou parany de Trump, ara al president sud-africà, amb acusacions d'un "genocidi blanc" inexistent

Emboscada del president dels Estats Units a Cyril Ramaphosa, a qui ha retret una suposada discriminació de la població blanca en la visita al Despatx Oval

Actualitzat

Donald Trump ha tornat a renyar per sorpresa un mandatari internacional a la Casa Blanca. En una tensa trobada al Despatx Oval amb el president sud-africà, Cyril Ramaphosa, Trump ha acusat el país de cometre un genocidi contra la minoria blanca afrikàner.

Aquestes acusacions arriben pocs dies després que els Estats Units acollissin com a refugiades diverses famílies afrikàners que van denunciar una presumpta persecució racial al país, un fet que el govern de Sud-àfrica nega.

Durant la trobada amb el president sud-africà, alguns mitjans de comunicació han preguntat a Trump sobre l'acollida d'aquestes famílies. "Generalment, són agricultors blancs que fugen de Sud-àfrica i és molt trist de veure. Però espero que puguem tenir una explicació", ha respost el president nord-americà.

Posteriorment, Trump ha projectat un vídeo de cinc minuts i ha mostrat diversos retalls de premsa sobre suposats atacs a sud-africans blancs.

Trump ha mostrat a Ramaphosa retalls de premsa sobre un suposat genocidi a la població blanca de Sud-àfrica
Trump ha mostrat a Ramaphosa retalls de premsa sobre un suposat genocidi a la població blanca de Sud-àfrica (EFE/Jim Lo Scalzo)

El president sud-africà ha assegurat que no hi ha "genocidi d'afrikàners" al país i ha demanat al president nord-americà que escolti la població per desfer-se d'aquesta idea:

"La gent que lamentablement és assassinada per l'activitat criminal no són només blancs. La majoria són negres."

Ramaphosa ha assegurat que "si hi hagués un genocidi de grangers afrikàners, aquests cavallers no serien aquí", en referència als membres blancs de la delegació sud-africana, de la comunitat afrikàner, entre els quals hi havia el ministre d'Agricultura, John Steenhuisen.

Aquest dimarts, en una entrevista amb la ràdio sud-africana 702, el portaveu de la presidència del país, Vincent Magwenya, va declarar que és "absolutament impossible que l'administració Trump no sàpiga que el que propaga és mentida".

No és la primera vegada que Trump s'enganxa amb un mandatari internacional. Fa tres mesos, durant la visita del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a la Casa Blanca, Trump i el seu vicepresident, J. D. Vance, van esbroncar-lo i el van acusar d'estar "jugant amb la Tercera Guerra Mundial".

Trump saluda Ramaphosa a l'arribada a la Casa Blanca
Trump saluda Ramaphosa a l'arribada a la Casa Blanca (Reuters/Evelyn Hockstein)

Xoc diplomàtic amb Sud-àfrica

La tensió entre els Estats Units i Sud-àfrica no és nova. El mes de març, Trump va suspendre la cooperació exterior amb Sud-àfrica al·legant que el país confisca terres a grangers blancs i manté una posició hostil cap a Israel (l'any passat, Sud-àfrica va acusar Israel de genocidi davant la Cort Internacional de Justícia de la Haia).

La llei d'expropiació de Sud-àfrica, promulgada a principis d'any, intenta revertir les desigualtats racials heretades de l'apartheid i permet expropiar terres sense pagar compensació en cas que sigui un cas d'interès públic. Ramaphosa ha subratllat que, malgrat que la Constitució sud-africana protegeix la "inviolabilitat de la propietat de la terra", el govern té el dret d'expropiar terrenys per a ús públic.

Al març, els Estats Units van expulsar l'aleshores ambaixador sud-africà a Washington, Ebrahim Rasool, designat com a persona non grata per haver criticat Trump.

De fet, els Estats Units s'han negat a participar en els actes del G20, que aquest any es fan a Sud-àfrica, fins que es resolgui el que considera un "genocidi" contra la població blanca del país.

Mig de broma, en un moment donat Ramaphosa ha dit a Trump que no té "cap avió per donar-li", en referència a la polèmica pel regal d'un aparell que Qatar ha fet al president nord-americà i que els Estats Units han acceptat formalment aquest dimecres perquè sigui el nou Air Force One.

La tensió al Despatx Oval només ha acabat quan han intervingut els jugadors de golf afrikàners Ernie Els i Retief Goosen, admirats per Trump i que formaven part de la delegació sud-africana.

Els exjugadors de golf sud-africans Retief Goosen i Ernie Els, aquest dimecres al Despatx Oval
Els exjugadors de golf sud-africans Retief Goosen i Ernie Els, aquest dimecres al Despatx Oval (Reuters/Kevin Lamarque)

Hi ha un genocidi a Sud-àfrica?

El terme "genocidi" el va establir el professor polonès d'origen jueu Raphael Lemkin, que va abandonar el seu país fugint de l'Holocaust. Construït a partir dels termes "gens", que vol dir "raça" o "poble" en grec, i "cide", sufix llatí que significa "matar", un genocidi es considera la destrucció deliberada d'un grup humà.

Per al tipus penal de genocidi, és imprescindible demostrar que l'autor té la intenció d'eliminar un col·lectiu concret d'una manera planificada.

A Sud-àfrica, malgrat les acusacions que hi ha hagut des de fa anys, no s'ha demostrat que hi hagi cap genocidi contra la població blanca. De fet, cap partit polític considera que hi hagi un genocidi al país, ni tan sols aquells que representen la població afrikàner, els descendents dels primers colons europeus.

Entre 2020 i 2024, va haver-hi 225 assassinats en granges sud-africanes, dels quals 53 eren grangers, que acostumen a ser blancs. En canvi, al voltant d'un centenar eren treballadors, que normalment són negres o d'altres ètnies, segons xifres de la policia sud-africana citades per The New York Times.

Durant més de quatre dècades, entre el 1948 i el 1990, Sud-àfrica va viure l'apartheid, un règim de segregació racial en què els partits representants de la minoria blanca afrikàner van discriminar la població negra.

A partir del 1990, l'aleshores president, Frederik de Klerk, va impulsar canvis per desmantellar l'apartheid. L'any 1994 es van celebrar les primeres eleccions amb sufragi universal, que va guanyar el Congrés Nacional Africà liderat per Nelson Mandela. Des d'aleshores, el Congrés Nacional Africà ha governat ininterrompudament el país, ara amb Cyril Ramaphosa.

El relat del "genocidi blanc" i Elon Musk

L'acollida de les famílies afrikàners sobta especialment perquè, des del primer dia d'aquest segon mandat, Trump ha fet bandera del tancament de fronteres i ha retallat dràsticament els programes d'acollida de refugiats.

Aquesta setmana, el secretari d'estat, Marco Rubio, ha afirmat que la cinquantena de persones acollides als Estats Units "se senten realment perseguides" i ha denunciat que "viuen en un país on confisquen granges i terres seguint un criteri racial".

El portaveu del ministeri d'Exteriors sud-africà, Chrispin Phiri, ha dit en una piulada poc després de la trobada al Despatx Oval que "no hi ha confiscació de terres a Sud-africà".

Alguns han vist en aquest gest la mà del magnat Elon Musk, assessor de Trump i nascut precisament en una família blanca de Sud-àfrica. Almenys des de l'any 2023, Musk ha acusat els dirigents sud-africans d'"encoratjar obertament el genocidi de persones blanques" al país.

En els darrers dies, Grok, l'eina d'intel·ligència artificial de la xarxa social X, propietat de Musk, ha generat diverses publicacions fent referència a un "genocidi blanc" a Sud-àfrica, fins i tot responent a preguntes que no hi tenien res a veure. Posteriorment, aquestes piulades s'han esborrat i l'eina ha atribuït els comentaris a una "modificació sense permís de la programació" i ha admès que no hi ha "proves que sostinguin les afirmacions d'un genocidi contra els afrikàners blancs a Sud-àfrica".

A la Casa Blanca, entre els càrrecs que han rebut la delegació sud-africana, hi havia Musk, assessor de Trump i responsable d'un nou organisme del govern nord-americà, batejat com a Departament d'Eficiència Governamental (DOGE).

Musk, aquest dimecres a la Casa Blanca, durant la visita del president sud-africà, Cyril Ramaphosa
Musk, aquest dimecres a la Casa Blanca, durant la visita del president sud-africà, Cyril Ramaphosa (Reuters/Kevin Lamarque)
ARXIVAT A:
Estats UnitsÀfricaRacismeDonald Trump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut