Un home defensa una dona dels cops de porra d'un policia nacional antiavalots durant l'1-O
Un home defensa una dona dels cops de porra d'un policia nacional antiavalots durant l'1-O (ACN/Jordi Play)

Òmnium, l'ANC i Irídia recorren al Suprem l'amnistia dels 46 policies investigats de l'1-O

Consideren que el dia del referèndum els agents van exercir una "força desproporcionada i excessiva" en les càrregues i les engloben en els delictes de tortures, tracte degradant o inhumà que exclou la llei d'amnistia

RedaccióActualitzat

Òmnium Cultural, l'ANC i Irídia recorren al Tribunal Suprem l'amnistia dels 46 policies nacionals que estaven investigats per les càrregues durant el referèndum de l'1 d'octubre del 2017 a Barcelona. 

Les tres entitats --dues com a acusacions populars i una com a particular-- argumenten en l'escrit de cassació que l'actuació policial va vulnerar el Conveni Europeu dels Drets Humans perquè els agents van actuar amb "força desproporcionada i excessiva" i van provocar lesions greus als votants. Uns fets que consideren delicte de tortures i tracte degradant o inhumà, supòsits exclosos a la llei d'amnistia i, per tant, no amnistiables.

"Els policies van actuar amb una clara intencionalitat d'humiliar i castigar els ciutadans que lliurement i democràticament volien exercir els seus drets."

Les tres entitats recorren al Suprem després que tant el jutjat número 7 de Barcelona, en primera instància, com l'Audiència de Barcelona hagin atorgat la mesura de gràcia als agents. 
 

Òmnium: "És un acte d'irresponsabilitat"

El president d'Òmnium, Xavier Antich, considera que voler amnistiar els agents és "un acte més d'irresponsabilitat d'aquest Estat que juga amb els límits de la democràcia", diu en el comunicat de l'entitat.

Antich afegeix que Òmnium "no oblidarà que la brutalitat policial de l'1 d'octubre va ser un absolut acte de barbàrie d'Estat, una humiliació premeditada i un càstig deliberat contra ciutadans que exercien drets fonamentals". 

Finalment, l'entitat també lamenta que, vuit anys després dels fets, les "víctimes de la brutalitat policial encara no han pogut accedir al seu dret a la justícia, a la veritat i a la reparació". Per això, Òmnium continuarà exercint d'acusació popular "en totes aquelles causes de violència policial que hi ha obertes arreu del país", entre les quals la que investiga l'Audiència de Barcelona per les lesions a Roger Español. 

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OANCÒmnium CulturalPolicia NacionalAmnistiaPolicial i judicialDrets humans
Anar al contingut