Pot la IA agilitzar la justícia? Una nova eina redacta sentències senzilles en 20 minuts
Per primer cop, jutges catalans han fet servir un assistent d'intel·ligència artificial per llegir textos i proposar resolucions que redueix sis vegades el temps que dedicaven a fer-ho
L'eina, que s'ha batejat amb el nom d'AI4JUSTICE, vindria a ser com el ChatGPT dels jutges. De fet, està desenvolupada amb el mateix model, l'OpenAI. I l'objectiu és molt clar: reduir la càrrega de feina que suporten jutges i magistrats per contribuir a posar fi a l'estigma que la justícia és lenta.
El projecte, impulsat pel govern, s'ha presentat avui en el marc del Congrés de Govern Digital que s'ha inaugurat a l'Auditori Fòrum, a Barcelona.
Com ajudarà la IA a redactar sentències?
La nova eina funciona a partir de cerques semàntiques dins de sentències prèvies del mateix jutge o jurisprudència existent. De moment, 4 jutges de l'àmbit civil ja han provat amb èxit aquest sistema per resoldre casos de vulneració de clàusules sòl. Segons el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, estan entusiasmats amb els resultats perquè s'han estalviat molt temps de feina:
"Passar de dues hores de recerca de jurisprudència a 20 minuts. Gràcies a la IA, alleugerim la càrrega de tasques automàtiques perquè els jutges i jutgesses puguin dedicar el seu temps a aquelles tasques de més valor afegit."
Estalvi de temps i diners
Com dèiem, aquesta nova eina d'IA ha donat resultats significatius pel que fa a l'eficiència. Reduir el temps de redacció d'una sentència senzilla de dues hores a només 20 minuts no és només un estalvi de temps. També es podran estalviar diners.
Des del govern posen aquest exemple. Si tenim en compte que un jutge resol 30 sentències al mes, 20 jutges s'estalviarien 12.000 hores de feina cada any. Traduït a diners, si el cost mitjà estimat d'un magistrat és de 46 euros/hora, suposaria un estalvi teòric anual de 552.000 euros.

Començaran amb sentències senzilles
El nou assistent d'IA per a jutges està orientat, en una primera fase, a casos que no requereixin interpretacions jurídiques complexes. És a dir, en aquells on sigui factible l'aplicació d'automatismes i actuacions assistides. El director de l'empresa que l'ha desenvolupat, Pau Molines, posa aquests exemples:
"Està pensat per a sentències relacionades amb les clàusules sòl d'hipoteques, alcoholèmies, targetes revolving o, fins i tot, queixes de la ciutadania davant d'entitats o companyies aèries."
La idea és poder utilitzar els avantatges que ofereix la intel·ligència artificial en l'àmbit de la Justícia de la mateixa manera que ja s'està fent, per exemple, en la medicina.
Quins jutges la començaran a aplicar?
Aquesta nova eina d'intel·ligència artificial es començarà a posar en pràctica --en fase pilot-- entre un grup reduït de magistrats de l'Audiència Provincial de Barcelona.
Les primeres feines que s'encarregaran a l'AI4JUSTICE estaran centrades en la redacció d'esborranys de sentències d'apel·lació en casos relacionats amb les clàusules sòl. És el mateix àmbit on, com dèiem, ja l'han provat amb èxit un primer grup de 4 jutges.
- ARXIVAT A:
- Intel·ligència artificialSocietat