Qui són l'estudi Takk: arquitectura de reciclatge radical que Catalunya portarà a la Biennal de Venècia

La parella formada pels arquitectes Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño aposten per habitatges de baix pressupost, amb materials reutilitzats i resilients a l'emergència climàtica

RedaccióActualitzat

Una nau industrial de l'Hospitalet de Llobregat acull una proposta arquitectònica que mira al futur. Sense sistemes de climatització, amb construccions de baix pressupost i materials completament reutilitzats, l'estudi d'arquitectes Takk ha creat un habitatge que és tot un manifest.

Al darrere hi ha el duo Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño que, juntament amb la també arquitecta Eva Franch, són els comissaris de l'exposició del pavelló català a la Biennal d'Arquitectura de Venècia d'enguany.

Casa seva és com un camp de proves, on han dut a la pràctica el seu pensament arquitectònic radical.

Tenen una habitació d'hivern, un iglú de materials aïllants i una altra d'estiu, amb ventilació creuada, ambdues habilitades per afrontar les condicions climàtiques de cada temps amb el màxim confort, tal com explica Muiño:

"És donar la volta a les prioritats. És intentar, sense consumir recursos derivats del petroli, confeccionar habitatges que funcionin bé climàticament"

L'habitació d'hivern dels arquitectes de l'estudi Takk és com un iglú de materials reutilitzats
L'habitació d'hivern dels arquitectes de l'estudi Takk és com un iglú de materials reutilitzats (Takk Arquitectes)

L'habitació de la filla de la parella és fruit d'un dibuix que va fer ella mateixa, amb més de mil peces reutilitzades i acoblades:

L'habitació de la filla de la parella d'arquitectes és una obra amb més de 1.000 peces reutilitzades
L'habitació de la filla de la parella d'arquitectes és una obra amb més de mil peces reutilitzades (José Hevia)

Amb els dos habitatges que han dissenyat a Barcelona i Madrid, exploren les possibilitats d'eficiència energètica dels materials i com donar-los segones vides.

Un dels habitatges dissenyats per l'estudi d'arquitectura Takk
Un dels habitatges dissenyats per l'estudi d'arquitectura Takk (José Hevia)

L'objectiu és maximitzar l'eficiència energètica amb una proposta que vol explorar com catalitzar el desenvolupament de vides "més democràtiques", amb el pensament feminista i ecologista com a marc, a través de l'arquitectura.

L'estudi Takk arquitectes ha dissenyat dos habitatges que són tot un manifest d'arquitectura radical
L'estudi Takk arquitectes ha dissenyat dos habitatges que són tot un manifest d'arquitectura radical (José Hevia)

Així ho plasmen també en diverses instal·lacions efímeres que s'han vist tant en museus d'arreu com a l'espai públic. És el cas d'aquest refugi climàtic als carrers de Barcelona pensat per a l'ús dels humans i de les aus:

Muntanyes roses, un refugi temporal per a humans i aus a l'aire lliure
"Muntanyes roses", un refugi temporal per a humans i aus a l'aire lliure (José Hevia)

O aquesta altra instal·lació al Liceu de Barcelona, sense cola ni morter, només blocs de formigó que es podran reutilitzar:

L'obra efímera de l'estudi Takk al Liceu de Barcelona
L'obra efímera de l'estudi Takk al Liceu de Barcelona (José Hevia)

L'ús de l'aigua, a Venècia

La deltebrenca Eva Franch és una de les veus més actives del pensament arquitectònic. Ara, conjuntament amb Luzárraga i Muiño, obriran la reflexió a la Biennal d'Arquitectura de Venècia sobre com aconseguir un ús més sostenible de l'aigua.

Takk arquitectes ha recollit més de cent veus locals per construir "Parlaments d'aigua", un projecte que recull problemàtiques amb aquest recurs entorn de tot el territori.

Aquest ha estat el projecte escollit per l'Institut Ramon Llull per la biennal d'enguany, que investigarà les relacions de codependència entre humans i no humans i els sistemes hídrics sobre els quals se sustenten.

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientArquitectura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut