
Ricard Ustrell, Carles Francino, Gemma Nierga i Óscar Muñoz, Premis Nacionals de Comunicació 2024
Per primer cop, els guardons inclouen set categories i un Premi Nacional d'Honor que el jurat ha decidit atorgar a EAJ-1 Ràdio Barcelona, la primera emissora oficial de ràdio de l'estat espanyol
Ricard Ustrell i Carles Francino, en la categoria de ràdio; Gemma Nierga, en la de tele, i Óscar Muñoz, en la de premsa escrita, són els noms propis guardonats en els Premis Nacionals de Comunicació 2024.
També han premiat els mitjans de comunicació Ràdio Barcelona, Premi d'Honor; La Xarxa+, en la categoria de Comunicació Digital, i el Diari de Tarragona, en la de Proximitat.
Els guardons s'entregaran el 4 de juliol en una cerimònia a Tarragona.
El premi de ràdio, ex aequo
En la categoria radiofònica dels premis, aquest any el jurat ha atorgat el Premi Nacional de Comunicació Radiofònica ex aequo al director i presentador d'"El matí de Catalunya Ràdio", Ricard Ustrell Garrido, i al director i presentador de "La ventana" de la Cadena Ser, Carles Francino Murgades.
De Ricard Ustrell, els membres del jurat destaquen la seva "aposta pròpia, generacional i arriscada" que ha "renovat el relat radiofònic català" i ha connectat amb les noves generacions sense perdre "el vincle amb l'audiència tradicional" al capdavant d'"El matí de Catalunya Ràdio", un espai des d'on "entendre, escoltar i explicar" el país "amb rigor, mirada contemporània i vocació de servei públic".
Ustrell, que ha conegut la notícia mentre feia el programa, ha agraït el reconeixement en nom de tot el seu equip:
"És un honor que el meu país reconegui la feina que fem a la ràdio nacional. Per tant, moltes gràcies."
El "rigor, la proximitat i el compromís cívic" de Carles Francino ha estat premiat, també, tot destacant la seva trajectòria de més de quatre dècades que l'ha convertit en una veu respectada, "sinònim de credibilitat", que ha sabut fer sempre, des dels seus inicis a Ràdio Tarragona i Ràdio Popular de Reus, "el millor periodisme amb vocació de servei públic".
Ricard Ustrell, que ha trucat a Carles Francino en directe per felicitar-lo, s'ha mostrat molt il·lusionat pel fet de compartir premi amb el veterà periodista, a qui ha dit que admira des de fa molts anys.
I Francino li ha tornat la felicitació amb aquestes paraules:
"Que curiós que donin un premi de comunicació a dues persones que són de dues generacions diferents --ens portem més de 30 anys-- en un moment en què tothom intenta que estiguem incomunicats."
El Premi Nacional de Comunicació Televisiva recau enguany en la periodista Gemma Nierga i Barris, de qui el jurat destaca la seva capacitat d'escoltar i fer-se escoltar, tot generant "espais de conversa profunds i accessibles" al capdavant dels seus programes televisius, on ha sabut generar "una relació de confiança amb l'audiència" amb un estil comunicatiu "rigorós, empàtic i intel·ligent" que l'ha convertit en "una de les veus més respectades del sector".
En la categoria de premsa, s'ha atorgat a títol pòstum al periodista de La Vanguardia Óscar Muñoz Sanz, que va destacar pel seu periodisme "rigorós, compromès i proper" i es va convertir en tot un referent de la informació local, especialment amb la secció "Vivir" del diari, des d'on va cobrir informació sobre política municipal, urbanisme, mobilitat i moviments socials, sense deixar de treballar mai fins als darrers dies d'una llarga malaltia que no li va impedir mantenir-se actiu i ser un exemple de "vocació, integritat i humanitat".
Un nou format que surt de Barcelona
Els nous Premis Nacionals de Comunicació han estrenat el guardó Premi Nacional d'Honor, que ha estat concedit a EAJ-1 Ràdio Barcelona, a qui s'ha volgut reconèixer "la seva trajectòria històrica i la seva contribució decisiva al desenvolupament de la ràdio a Catalunya", en ser la primera emissora oficial de ràdio de l'Estat.

El nou guardó de Comunicació Digital ha recaigut sobre la plataforma OTT de continguts audiovisuals La Xarxa+, per haver estat la pionera en català i per permetre que els espectadors puguin gaudir de l'oferta de desenes de canals locals en directe i un ampli catàleg on recuperar esdeveniments culturals i estratègics del país, com els castells, actes tradicionals i els esports. A més, el jurat destaca com l'eina, "en fase de consolidació", ja ha permès que "els mitjans de proximitat puguin adaptar-se als nous hàbits de consum digital".
Les dues categories que es mantenen respecte als Premis Nacionals de Comunicació 2023 són el Premi Nacional de Comunicació de Proximitat i el Premi Nacional de Comunicació Publicitària i Corporativa.
El de Proximitat ha recaigut sobre el Diari de Tarragona, "un referent indiscutible en premsa de proximitat", amb 215 anys d'història i amb una menció especial als professionals de llarg recorregut, com "l'històric Antoni Coll".
El guardó de Comunicació Publicitària i Corporativa també s'ha repartit ex aequo: per un cantó a Cristina Salvador i Branera, fundadora i SEO de la consultora Both, per haver estat pionera a orientar aquesta informació en la "diversitat, la cultura i la comunicació interna"; i, per l'altre, al pòdcast "Càncer 360º" del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), presentat pel periodista Adam Martín, per la difusió de la investigació contra el càncer "a través de la visió dels professionals i els seus pacients".
El lliurament de premis es farà per primera vegada fora de Barcelona, en una cerimònia que tindrà lloc el 4 de juliol a Tarragona.
- ARXIVAT A:
- Catalunya RàdioMitjans de comunicació