Salutació a Riad entre el president sirià, Ahmed al-Sharaa, i el seu homòleg nord-americà, Donald Trump (Reuters)

Trump es reuneix amb el nou líder sirià Al-Sharaa, per qui els EUA oferien recompensa fa mig any

Durant la trobada, en què també han participat el príncep saudita i el president turc, Trump ha esperonat el seu homòleg sirià a normalitzar relacions amb Israel

Actualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, i el seu homòleg sirià, Ahmed al-Sharaa, s'han reunit aquest dimecres a Riad, després que ahir el mandatari nord-americà anunciés l'aixecament de totes les sancions al nou govern de Damasc per donar-los "una oportunitat per ser grans i poder brillar".

La trobada, la primera de mandataris de tots dos països en 25 anys, s'ha fet durant una reunió dels líders del Consell de Cooperació del Golf. A la conversa entre Trump i Al-Sharaa s'hi han sumat el príncep saudita, Mohammed bin Salman, i el president turc, Recep Tayyip Erdogan, que hi ha estat present per telèfon.

El líder turc ha felicitat el president nord-americà per l'aixecament de les sancions a Síria, mentre que Bin Salman ha definit el gest com a "valent".


Les relacions amb Israel i lluita contra el terrorisme

Trump, que està fent una gira de quatre dies per l'Aràbia Saudita, Qatar i els Emirats Àrabs, ha dit al seu homòleg sirià que "té una gran oportunitat per fer alguna cosa històrica per al seu país" i desitja que tingui èxit per aconseguir l'estabilització del país després de la caiguda al desembre del govern de Bashar al-Assad.

La trobada amb Ahmed al-Sharaa és altament simbòlica, ja que el president sirià, fins fa dos mesos, estava considerat un terrorista per Washington. Amb el nom de guerra d'Abu Mohammad al-Julani, el dirigent islamista va comandar la filial siriana d'Al-Qaeda i, fins i tot, durant cinc anys va estar empresonat a l'Iraq custodiat per tropes nord-americanes.

Durant la reunió, el líder republicà també ha esperonat Ahmed al-Sharaa a sumar-se als Acords d'Abraham per normalitzar les relacions amb Israel, i l'ha instat a treballar perquè "tots els terroristes estrangers abandonin Síria".

En aquest sentit, Trump li ha demanat que "deporti els terroristes palestins" i ajudi els Estats Units a evitar el ressorgiment d'Estat Islàmic a Síria i "assumeixi la responsabilitat dels centres de detenció" de membres de l'organització terrorista al nord del país.

Segons la Casa Blanca, el president sirià ha reafirmat el seu compromís de respectar els acords amb Israel del 1974 als alts del Golan i ha convidat empreses dels EUA a invertir en els sectors petroliers i gasístics sirians.


L'origen de les sancions a Síria

Les sancions imposades per Washington a Síria es remunten a finals de la dècada dels 70 quan Hafiz al-Assad ostentava el poder a Damasc. El 1979 els Estats Units van designar Síria com a "estat patrocinador del terrorisme" i va imposar-li una sèrie de restriccions financeres i un embargament d'armes.

El 2004, ja amb Bashar al-Assad dirigint el país, la Casa Blanca va imposar més restriccions a l'exportació d'armes i va limitar l'activitat econòmica entre els EUA i Síria.

L'esclat de la guerra civil siriana el 2011 i la repressió del règim d'Al-Assad contra les protestes civils antigovernamentals, va provocar que l'aleshores govern de Barack Obama imposés severes sancions a Damasc. La congelació dels actius del govern sirià a l'estranger, la prohibició d'inversions nord-americanes a Síria o restriccions a les importacions de petroli, van ser algunes de les mesures.


Reaccions dels països àrabs

Les principals cancelleries àrabs han celebrat l'aixecament de les sancions a Síria i coincideixen a destacar que la decisió anunciada per Donald Trump permetrà al país girar full de la sagnant guerra civil i fer passos cap a la reconstrucció i la recuperació econòmica.

El secretari general de la Lliga Àrab, formada per 22 estats, Ahmed Aboul Gheit, ha subratllat que l'aixecament de les sancions "representa un avenç positiu i significatiu", i un "pas que permet a Síria deixar enrere el passat i emprendre un camí econòmic per a l'estabilitat i el desenvolupament d'aquest estimat país àrab".

En la mateixa línia s'ha pronunciat la monarquia qatariana, un dels principals aliats del nou govern islamista a Damasc. El Ministeri d'Exteriors del regne àrab considera que la fi a l'embargament econòmic "és un pas important cap a l'estabilitat i la prosperitat de la nova Síria". En un comunicat difós a les xarxes socials, Qatar també agraeix els esforços de l'Aràbia Saudita i Turquia per la seva implicació.

Estats com Kuwait o Jordània també han reconegut "els esforços dels estats germans de l'Aràbia Saudita i Turquia". Jordània, país que comparteix una llarga frontera amb Síria, ha qualificat la decisió de Trump de "pas significatiu cap a la reconstrucció de Síria i l'obertura de nous horitzons per a la cooperació econòmica entre Síria i el món".

El comandant de les Forces Democràtiques Sirianes, Mazloum Abdi, també ha agraït en un missatge a X la decisió de Trump. El comandant kurdosirià del principal aliat dels EUA en la lluita contra Estat Islàmic a Síria espera que el pas anunciat tingui un impacte positiu en el país i contribueixi a "l'estabilitat i la reconstrucció", i permeti "garantir un futur millor per a tots els sirians".

ARXIVAT A:
Eleccions Estats UnitsSíriaPròxim Orient
Anar al contingut