La Zaina a la manifestació universitària en suport a Palestina / 3Cat (3Cat)

Zaina Qazzaz, estudiant palestina a la UB: "És una oportunitat, però tinc el cap i el cor a Gaza"

La jove va arribar a Barcelona fa mig any gràcies a un programa de la UB Refugi i ara somia treballar de periodista

Actualitzat

Una vintena de tendes de campanya estan plantades, des del 21 de maig, a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Són un grup d'estudiants del col·lectiu Acció per Palestina que han acampat a la plaça Cívica d'aquest campus universitari. 

Demanen a la universitat que cancel·li els projectes de recerca vigents amb institucions israelianes i que es trenquin els contractes amb empreses a qui acusen de ser còmplices amb la guerra. Per la seva banda, la universitat assegura que sí que ha fet passos per mostrar, diuen, el seu "rebuig a la violència sistemàtica que exerceix Israel contra la població palestina". 

L'acampada i les seves accions de protesta han cridat l'atenció de la comunitat palestina que viu a Catalunya. Una d'elles és la Zaina Qazzaz, de 21 anys, que estudia a la Universitat de Barcelona (UB). Per ella, diu, tot i les immenses diferències, és com tenir una petita part de la seva Gaza natal a Barcelona.  

"Encara que només sigui per un dia o dos dies... és un acte molt poderós per part dels estudiants i ho sentim com un acte de solidaritat amb els palestins."

La Zaina observa l'acampada al costat de dos estudiants de la UAB (3Cat)

"Quan no tens connexió t'imagines tota mena d'escenaris"

Com molts palestins, la Zaina compta els anys que ha viscut a Gaza en nombre de guerres que ha sobreviscut. En el seu cas, cinc guerres, és a dir, 17 anys. Nascuda a Gaza, en va sortir per estudiar Periodisme a Ramal·lah, a Cisjordània, a la universitat Birziet. Tot i les constants ocupacions de la universitat per part de l'exèrcit israelià i les dificultats per moure's, explica, hi va poder estudiar tres cursos. 

En una de les ocasions que la mare i la germana la van anar a visitar, va esclatar la guerra a Gaza. Ja no hi van poder tornar: era l'octubre del 2023. El pare i el germà, en canvi, van quedar tancats a Gaza. Des d'aleshores no han pogut tornar a estar tots junts. 

La germana i la mare de la Zaina, des de Cisjordània, reben notícies dels seus familiars a Gaza (Cedida)

La mare i la germana es van quedar a Ramal·lah i ella, davant les dificultats de continuar els seus estudis, va demanar una beca per marxar fora. El 2 de novembre arribava a Barcelona. 

"Ara, com que hi ha guerra, de vegades durant uns dies no puc tenir connexió amb els meus familiars a Gaza. És molt difícil per a nosaltres perquè quan no pots parlar amb el teu pare o amb algú a Gaza, t'imagines tota mena d'escenaris", explica Qazzaz, des del campus de la UB al barri de Sants. 

Ella i la seva família són originaris del barri de Tel al-Hawa, a la ciutat de Gaza. "El 9 d'octubre van tallar l'electricitat a tot Gaza, i també la connexió amb la família", recorda. 

"Vam intentar connectar amb els meus avis i el meu tiet però ningú ens va respondre, pensàvem que els haurien evacuat a una altra casa, però vam veure les notícies, que deien que hi havia hagut bombardejos a la zona on viu la meva família." 

Els pitjors presagis es van complir. Tots tres eren sota la runa. Però no va ser fins 12 hores més tard que ho van saber.

La Zaina amb el seu avi i la seva germana a Gaza en una imatge d'arxiu (Cedida)

El cos a Barcelona, el cap i el cor a Gaza

La Zaina ara acaba els seus estudis a la Universitat de Barcelona (UB) gràcies a una beca del programa UB Refugi. El programa ofereix suport acadèmic, un curs de transició a la universitat, beques que cobreixen les despeses de matrícula, allotjament, suport a l'aprenentatge d'idiomes i les qüestions de la vida diària, assessorament jurídic i assistència psicològica. 

Tot i que està agraïda per l'oportunitat de viure i estudiar a Barcelona i del futur que se li obre, reconeix que els seus pensaments segueixen a Gaza.

"Aquesta oportunitat, la beca, haver vingut a Barcelona... és com una oportunitat que m'ha canviat la vida. Però al mateix temps, la meva família està en un lloc que no és segur, així que el meu cap i el meu cor són amb ells." 

"Intento estudiar i adaptar-me a aquesta vida, una vida nova, fer amics, estudiar català i castellà, però és difícil quan saps que la teva família pateix", reconeix. 

Si bé pateix pels bombardejos israelians constants a Gaza, que ja deixen més de 54.600 palestins morts, a Cisjordània -on estan la mare i la germana- la situació es complica cada dia més. "A Cisjordània cada dia hi ha incursions militars i detencions", remarca Qazzaz.  

Ara confia a acabar els estudis i poder treballar de periodista: "La gent pateix i el món ha de saber què està passant, s'estan matant famílies senceres, s'estan esborrant ciutats com Gaza del mapa i s'està duent a terme una neteja ètnica."

La Zaina i dues companyes més, a classe de català a la UB / 3Cat (3Cat)

 

ARXIVAT A:
PalestinaGazaGuerra a GazaCisjordàniaMigracionsEducació
Anar al contingut