Guia sobre els llums V16, el dispositiu obligatori al cotxe que substituirà els triangles el 2026
Pep Salsetes, protagonista d'un documental del "Sense Ficció", que s'estrenarà el 2025
Un pioner de l'slow food
Pep Salsetes és personatge singular que ha nedat a contracorrent durant dècades. Quan el país s'enlluernava amb la cuina més sofisticada i exòtica dels grans restaurants, ell ja defensava amb passió el producte de proximitat i reivindicava que calia posar en valor la cuina popular.
Toni Massanés, director de la Fundació Alícia remarca que: "Va entendre abans que molts d'altres, que hi un sèrie de coses importants: les varietats locals, la biodiversitat agroalimentària i el coneixement local, no només per a les persones locals, sinó que eren un patrimoni de tothom".
Pep Salsetes és un home polifacètic i de conviccions fermes. Amb esperit festiu i entusiasme ha rescatat el rebost i el receptari de les nostres besàvies. Va ser un avançat al seu temps i el seu discurs reivindicant la proximitat i la qualitat dels productes ha esdevingut majoritari.
El guardià de la cuina popular
Pep Salsetes és història viva de la cuina catalana. La popular cuinera i escriptora Maria Nicolau reivindica que se li doni la Creu de Sant Jordi. Durant anys, ha fet de detectiu per tot Catalunya, resseguint el rastre de receptes, tècniques i llavors que ha rescatat de l'oblit. És una "enciclopèdia de la cuina", en paraules del seu amic cuiner Francesc Roger. Tot i ser un mestre, es considera un aprenent, un pont entre els avis i àvies dipositaris del coneixement gastronòmic i agrícola del segle XX i els pagesos i cuiners que intenten sobreviure al segle XXI. Pep Salsetes es resisteix al pessimisme davant un panorama molt complex per a la cuina i l'agricultura catalana: moltes famílies han renunciat a cuinar i s'han abocat als productes exòtics i ultraprocessats, deixant desemparats els productors locals i trencant la cadena de transmissió de coneixements culinaris.
El documental que li dedica el "Sense Ficció" ja s'ha rodat i està en fase de guió, muntatge i postproducció. S'estrenarà el 2025, coincidint amb el fet que Catalunya serà Regió Mundial de la Gastronomia.
Fitxa tècnica:
Direcció: Carles Prats Padrós
Realització: Xavier Garcia Balañà
Producció Marta Rigau Jordi
