
El repte de viure una setmana sense consumir res envasat en plàstic
La campanya "Boicot al plàstic" planteja deixar d'utilitzar, des d'aquest dilluns i durant set dies, productes que portin un embolcall de plàstic
N'hi ha prou de reciclar el plàstic per minimitzar-ne els efectes negatius? Cada vegada són més les veus que tenen clar que l'objectiu ha de ser reutilitzar i reduir els embolcalls de plàstic i amb aquesta finalitat, aquesta setmana es vol fer un boicot al plàstic. El repte, viure sense plàstic amb motiu de la Setmana de Medi Ambient.
Diferents entitats i moviments de consumidors que s'agrupen en el moviment Residu Zero plantegen que, des d'avui i durant 7 dies, no es consumeixi cap aliment que porti un embolcall de plàstic. Algunes associacions que s'adhereixen a la iniciativa, com Greenpeace, van més enllà i proposen fer-ho durant 21 dies perquè així esdevingui una rutina.
La directora de Re-Zero, Rosa Garcia, resumeix així la iniciativa:
"Anar a comprar amb elements reutilitzables, amb les nostres carmanyoles, amb les nostres bosses, comprar a granel i, sobretot, fer valdre aquest dret del consumidor a consumir sense generar residus i demanar als proveïdors que canviïn la seva política d'envasats."
Campanya viral
Les xarxes socials i els grups de Whatsapp s'han inundat de missatges amb l'etiqueta #Boicotplástico2019, amb vídeos i imatges que proposen el repte de no utilitzar cap embolcall de plàstic durant una setmana:
¿Qué pasa si del 3 al 9 de junio haces #boicotalplástico?
Greenpeace España (@greenpeace_esp) May 30, 2019
➡ Mostrarás a marcas y supermercados que NO quieres contribuir a la contaminación por plásticos
➡ Contribuirás a generar un cambio de mentalidad hacia un futuro libre de plásticos
Lee más 👇 https://t.co/lHdntZcfV3
Del 3 al 9 de juny BOICOT als embolcalls de plàstic. Pressionem a governs i supermercats per a què no ens obliguin a comprar plàstic #BoicotPlástico2019 pic.twitter.com/r12VI3MoVi
Naturalsom (@Naturalsom) June 1, 2019
Desde aquí nos sumamos al boicot al plástico del 3 al 9 de junio. No compres alimentos envueltos en plástico. #boicotPlastico pic.twitter.com/4M7d93dwj3
ZeroWaster (@CeroWaster) May 19, 2019
Representants de la xarxa Residu Zero, com Juliana Marupi, denuncien coses "tan aberrants com trobar una mandarina sobre una safata de porexpan" i la directora de Re-Zero, Rosa Garcia, fa una crida als consumidors a actuar i visualitzar el rebuig al plàstic:
"La gent està cansada d'aquest model de consum d'usar i llençar i del fet que el nostre dret de consumidors sense generar residus no s'estigui garantint per part d'envasadors, distribuïdors i supermercats."
Mentalitza't, busca alternatives, porta els embolcalls
La campanya Boicot al plàstic té un doble objectiu per pressionar les grans superfícies i els governs. D'una banda, es pretén que "les empreses prenguin mesures cap a un consum sense residus" i, de l'altra, que "els governs s'adonin que la indústria del plàstic vulnera el dret dels ciutadans a consumir sense residus". En definitiva, mostrar el poder dels ciutadans com a mesura de pressió.
I pels consumidors, Greenpeace ho sintetitza així: mentalitzar-se, buscar alternatives i portar els propis embolcalls. En definitiva, comprar sense plàstics per no contribuir a la contaminació i generar un canvi de mentalitat.
Es calcula que a Espanya cada dia es llencen 26 tones de plàstic al Mediterrani i les xifres van en augment. Tot plegat afecta el medi ambient i, especialment, la fauna, però també s'alerta dels efectes del plàstic en la salut. Els microplàstics són a la cadena alimentària i a les cremes que ens posem, per exemple.
Alguns consells per reduir l'ús del plàstic
- Utilitzar bosses reutilitzables, de roba o cistells, i deixar d'utilitzar bosses de plàstic. Una bona manera és portar sempre bosses de roba al damunt per la es compres que no planifiquem.
- Comprar a granel i no comprar amb safates de plàstic i de porexpan. Cada vegada són més els establiments que permeten fer les compres a pes i, fins i tot, alguns distribuïdors ofereixen la possibilitat d'adquirir productes com el detergent a granel. També hi ha països on hi ha supermercats lliures de plàstic.
- Utilitzar recipients de vidre o acer inoxidable en comptes de recipients de plàstic.
- Triar botelles de vidre i eliminar el bric i les botelles de plàstic sempre que es pugui. Per exemple, per eliminar l'ús d'ampolles d'aigua s'ha de prioritzar consumir aigua de l'aixeta.
- Minimitzar l'ús de cosmètics o productes de neteja personal envasats amb plàstic. Tenir només els productes imprescindibles i fer servir pastilles de sabó i altres productes amb format sòlid.
- ARXIVAT A:
- EcologiaMedi ambient