La sanitat concertada manté la mobilització i demana el mateix acord que la pública
L'acord dels metges de l'assistència primària pública pot servir de model per als dels centres concertats, segons el director de l'ICS
Els metges dels centres concertats han mantingut les protestes aquest divendres perquè demanen les mateixes condicions que aquest dijous han pactat els metges de l'assistència primària pública.
Deu mil metges de l'assistència primària i dels hospitals de la sanitat concertada estaven cridats a la vaga. Set de cada deu metges l'han secundat, segons el sindicat, una xifra que el govern rebaixa al 38%.
Al migdia, s'han manifestat a Terrassa, sota el lema "Som Metges, som Sanitat i volem Qualitat".
Dues manifestacions dels #metges de la #concertada transcorren pel centre de Terrassa. Es trobaran a la Plaça Vella per acabar davant l'Ajuntament. @metgescatalunya @COMBarcelona #vagadelshospitalsconcertats #vagametges #MetgesSanitatQualitat #DignitatAP pic.twitter.com/zsbi6smkNe
Marta Bellés Abad (@MartaBelles33) 30 de novembre de 2018
Els #metges de la concertada de es manifesten davant l'Ajuntament de Terrassa. Reclamen millores laborals com s'ha acordat amb els metges de primària de @icscat #vagametges #vagadelshospitalsconcertats #MetgesSanitatQualitat @metgescatalunya pic.twitter.com/oWso3QHS2C
Marta Bellés Abad (@MartaBelles33) 30 de novembre de 2018
A Terrassa, dels 8 CAPs que hi ha, 7 són concertats. La setmana que ve els professionals de la concertada es reuniran amb el CatSalut, tot i que fa dues setmanes es va firmar un conveni que el sindicat de Metges de Catalunya no ha acceptat.
Josep Maria Argimon, director de l'Institut Català de la Salut, l'ICS ha admès a "Els matins" de TV3, que l'acord dels metges de l'assistència primària pot servir "de model perquè hi ha elements que es poden aplicar a la concertada".
Ja han anunciat que si aquestes converses no avancen, poden anunciar noves vagues per a després de les festes de Nadal.
Acord amb els metges de família
Els metges de primària que depenen de l'ICS, en canvi, han reprès l'activitat després de quatre dies de vaga, que van suspendre dijous al vespre després d'arribar a un acord per reduir-los la pressió de treball.
Òscar Pablos, representant de l'Atenció Primària del sindicat Metges de Catalunya, ha explicat que s'ha aconseguit l'objectiu respecte al nombre de pacients.
"S'han aconseguit 12 minuts per a la visita presencial, 6 per a la no presencial i una franja que va de 20 a 60 minuts per a domicilis. Si jo faig una jornada de 5 hores, això sí que ens dona una franja que anirà entre les 25 i les 28 visites, per tant, l'objectiu s'ha aconseguit (...) Estic convençut que resoldrem el problema de la sobresaturació d'aquesta setmana amb professionalitat i amb excel·lència, com sempre hem fet."
Josep Maria Argimon, director general de l'Institut Català de la Salut, ICS, ha admès que no s'estableix el límit de 28 visites per dia i per metge, però sí que es redueix el nombre de pacients per facultatiu de 1.800 a 1.300, i això permetrà establir una ràtio de visites que rondarà les 28 que es demanen, i es pagaran les hores extres que es facin per atendre tothom.
"No plantegen el límit de pacients, sinó que es veurà quina és la població idònia segons la demografia, el nivell socioeconòmic i la morbiditat. En un moment determinat hi haurà escreix, i aquí, si volen, voluntàriament, atendre aquest escreix, el remuneraran en proporcionalitat."
L'acord també es compromet a incorporar 250 metges més i a donar més autonomia als professionals perquè puguin conciliar millor la vida laboral i vida familiar.
"La realitat és que avui 200 metges no els tindrem, però aquestes places hi són. Quan es jubila un metge o una metgessa, aquells diners hi són, tenim els diners. El que no tenim és els professionals a la borsa de treball."
El sindicat Metges de Catalunya considera que si es fa que el model sigui atractiu per als professionals farà que vinguin els metges.
D'altra banda, es calcula que caldran setmanes per reprogramar totes les visites que no s'han pogut fer.
- ARXIVAT A:
- SalutPrecarietat laboral