Missa d'inici del pontificat de Lleó XIV
El papa Lleó XVI a la missa d'inici del pontificat (EFE/EPA/Darek Delmanowic )

Els símbols de l'inici oficial del pontificat de Lleó XIV, marcat per un discurs de pau

El papa ha oficiat la missa solemne d'inici de pontificat davant de 200.000 fidels en una litúrgia on ha rebut el pal·li i l'anell del Pescador

Actualitzat

El papa Lleó XIV ha celebrat la missa d'inici de pontificat, on tradicionalment el nou cap de l'Església catòlica llança els missatges que marcaran el seu papat. Una litúrgia carregada de simbolisme a la qual han assistit caps d'estat i de govern, entre els quals el reis d'Espanya i delegacions de 150 països i d'altres religions.

Just abans de començar la missa, el papa ha recorregut la plaça de Sant Pere del Vaticà amb el papamòbil per saludar els més de 200.000 fidels que hi han anat per assistir a l'obertura oficial del pontificat.

El papa Lleó XIV ha recorregut la plaça de Sant Pere del Vaticà amb el papamòbil
El papa Lleó XIV ha recorregut la plaça de Sant Pere del Vaticà amb el papamòbil (EFE/EPA/GIUSEPPE LAMI)

Durant la litúrgia, Lleó XIV ha centrat la seva homilia a demanar la pau i la fi de l'odi al món, en la mateixa línia que s'ha expressat des que va ser escollit. Robert Prevost ha expressat el desig d'una Església unida contra l'odi del món modern i contra el model econòmic que "margina els pobres i explota la terra".

"Una Església unida, símbol d'unitat i comunió que es converteixi en ferment per a un món reconciliat."

També ha fet una crida a l'Església a construir ponts amb altres religions i branques del cristianisme, exercint com un reducte de "comunió i fraternitat". Tot plegat per "construir un món nou on regni la pau", unes paraules que han arrencat l'aplaudiment dels fidels que han omplert la plaça de Sant Pere del Vaticà.

Més tard, durant l'oració del "Regina caeli", el nou pontífex ha demanat la pau a Ucraïna, un país que diu que està "martiritzat", i ha lamentat la situació de fam de les famílies de Gaza

 

Trobada amb Zelenski

Com la resta de dignataris, Volodímir Zelenski ha felicitat Lleó XIV després de l'entronització a la basílica de Sant Pere, però el papa ha volgut concedir-li a ell l'honor de la primera audiència privada al Vaticà. Un gest inequívoc de suport a Ucraïna 

Zelenski ha agraït el compromís del Vaticà i que s'hagi ofert com a escenari per a les negociacions directes entre Kíiv i Moscou.

El papa ha rebut en una audiència privada Zelenski
El papa ha rebut en una audiència privada Zelenski (Vatican Media/Simone Risoluti)

Els símbols de la litúrgia

La missa d'inici de pontificat és una litúrgia carregada de simbologia on cada element té un significat, fins al més mínim detall. Durant la celebració s'ha dut a terme el ritual d'imposició del pal·li i el lliurament de l'anell del Pescador, símbols de l'inici del pontificat.

L'anell té gravada una imatge de Sant Pere amb les claus i la xarxa, símbols de la missió apostòlica, i a l'interior s'hi ha inscrit el nom del nou papa.

El pal·li és una banda blanca amb creus brodades que es col·loca damunt les espatlles al voltant del coll, per damunt de la casulla, i que simbolitza el bisbe com a bon pastor i alhora l'anyell de Déu crucificat per salvar la humanitat.

Lleó XIV, amb el pali i l'anell del pescador, símbols del seu pontificat
Lleó XIV, amb el pal·li i l'anell del Pescador, símbols del seu pontificat (EFE/EPA/DAREK DELMANOWICZ)

La missa ha començat a dins de la basílica, amb una oració del papa i els bisbes a la tomba de Sant Pere. A continuació s'han dirigit a l'altar exterior travessant el porticó central, on avui s'ha penjat un tapís que representa l'escena de la pesca miraculosa i el diàleg de Jesús i Pere.

Es tracta d'una reproducció de l'original creat per la Capella Sixtina i que es conserva als Museus Vaticans.

El tapís de la pesca miraculosa presideix la portalada de la basílica de Sant Pere
El tapís de la pesca miraculosa presideix la portalada de la basílica de Sant Pere (EFE/EPA/DAREK DELMANOWICZ)

 

Alts mandataris i "el privilegi del blanc"

Les cerimònies vaticanes també estan marcades per un protocol estricte que marca, entre altres aspectes, el codi de vestir.

Entre les delegacions encapçalades pels caps d'estat i de govern, ha cridat l'atenció la indumentària de la reina Letícia, que ha fet ús del seu "privilegi del blanc" i portava un vestit amb mantellina blanc, un color que només les reines catòliques tenen permès utilitzar davant del papa.

Es tracta d'una excepció dins del protocol vaticà que avui dia tenen només sis dones: les reines Sofia i Letícia d'Espanya, Paola i Matilde de Bèlgica, la gran duquessa Maria Teresa de Luxemburg i a la princesa Charlene de Mònaco.

Un gest de distinció i deferència que el Vaticà va establir cap a les reines regents dels 4 països que es van mantenir fidels a l'Església catòlica després de l'escissió anglicana.

El rei Felip VI i la reina Letizia, vestida de blanc, saluden el papa Lleó XIV
El rei Felip VI i la reina Letícia, vestida de blanc, saluden el papa Lleó XIV (EFE/Casa Real/Francisco Gómez)

A més dels monarques espanyols, la delegació espanyola estava formada per la vicepresidenta primera del govern, María Jesús Montero, la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, i l'ambaixadora d'Espanya a la Santa Seu, Isabel Celaá.

A la missa solemne hi han assistit alts mandataris d'arreu del món, entre els quals hi havia el president ucraïnès. Volodímir Zelenski, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. No hi ha anat, en canvi, el president dels Estats Units, Donald Trump, que ha estat de gira pel Pròxim Orient. En lloc seu hi ha enviat el seu número dos, J. D. Vance, i el seu secretari d'Estat, Marco Rubio.

ARXIVAT A:
EsglésiaPapa Lleó XIVVaticà
Anar al contingut