L'aspartam és un dels edulcorants artificials més utilitzat per endolcir aliment i begudes sense sucre (Reuters)

L'OMS estudia classificar com a "possible cancerigen" l'aspartam, que porten molts refrescos

Indústria i reguladors temen les conseqüències de l'informe, sobre 1.300 estudis, que es publicarà al juliol, alhora que el consell d'additius valori el risc de consum

Judith Casaprima SaguésActualitzat

L'aspartam, un edulcorant artificial dels més utilitzats en productes alimentaris com refrescos, dolços, gelats o cereals podria ser declarat com a "possiblement cancerigen per als humans" en un informe de l'Agència Internacional de Recerca del Càncer de l'OMS (IARC), que s'ha de fer públic aquest mes de juliol i ha avançat Reuters.

La IARC en aquest cas ha estudiat 1.300 estudis existents sobre l'aspartam, però aquesta agència determina el perill potencial de la substància o del producte en si, però no té en compte la quantitat d'ingesta que representa un risc en el consum humà. Aquest aspecte l'avalua la JECFA, el comitè d'experts en additius alimentaris, que depèn de l'OMS i la FAO.

Aquest comitè format per científics internacionals també està avaluant l'aspartam des del mes de juny i ha anunciat que donarà a conèixer les seves conclusions el 14 de juliol, el mateix dia que ho farà l'Agència del Càncer.

Des del 1981 que la JECFA va declarar "l'aspartam segur" dins dels límits d'ingesta diària admissible, que s'ha fixat en 40 mil·ligrams per quilo de pes al dia. Per exemple, un adult que pesi 60 kg hauria de beure al dia entre 12 i 36 llaunes de refresc dietètic, segons la quantitat d'aspartam que porti la beguda, per estar en risc.

El portaveu de la IARC ha dit a Reuters que les conclusions dels dos organismes són confidencials, però assegura que són "complementàries", ja que la seva agència busca entendre la carcinogenicitat, i la JECFA "realitza una avaluació de riscos". 

L'aspartam està autoritzat en aliments i begudes des del 1981(Reuters)

Indústria i reguladors nacionals

Les empreses i les agències reguladores dels aliments, que n'han defensat durant dècades l'ús, temen que aquestes conclusions siguin contradictòries, o, si més no, "causin confusió a la població", segons han fet saber a l'OMS amb una carta, en què demanen que agència i comitè es coordinin.

Recorden com altres informes de la IARC han causat daltabaixos com el del glifosat, el 2015, del qual encara s'arrosseguen demandes milionàries per casos de càncer causats per aquest herbicida

La IARC ha rebut crítiques ferotges perquè indústries molt potents veuen els seus interessos afectats, i perquè consideren que provoquen "alarmes innecessàries", en productes autoritzats. "Podria enganyar innecessàriament els consumidors perquè consumeixin més sucre en lloc de triar un producte segur i sense sucre", ha dit Kate Loatman, directora executiva del Consell Internacional d'Associacions de Begudes. Però és que, després de la batalla del sucre, l'OMS ha advertit també sobre els edulcorants i el control del pes. 

La IARC utilitza quatre graus de classificació: considera cancirogènic des de la carn processada fins a l'amiant, quan hi ha proves convincents que demostren que causen càncer.

Probablement cancerigen és, segons la IARC, treballar de nit i consumir carn vermella, situacions o substàncies de les quals hi ha proves limitades que poden causar càncer en humans, millors evidències en animals o proves sòlides en altres carcinògens humans de característiques similars.

Els camps electromagnètics de radiofreqüència associats a l'ús de telèfons mòbils són "possiblement causants de càncer" --com ho seria l'aspartam--, quan hi ha proves limitades que poden causar càncer en humans, proves suficients en animals o proves sòlides en casos de característiques similars.

El grup final, "no classificable", significa que no hi ha prou evidències.

Després de la lluita contra els refrescos ensucrats, ara, la indústria està amenaçada pels edulcorants (Reuters)

Una classificació que els consumidors no arriben a diferenciar, i poden causar canvis en els hàbits de consum. Frances Hunt-Wood, secretària general de l'Associació Internacional d'Edulcorants (ISA) la desqualifica directament: "La IARC no és un organisme de seguretat alimentària i la seva revisió de l'aspartam no és científicament exhaustiva i es basa en gran manera en investigacions àmpliament desacreditades", ha dit.

Llarg debat científic

L'aspartam és un edulcorant artificial, una pols blanca i inodora, 200 vegades més dolç que el sucre, i baix en calories, que s'ha utilitzat durant dècades i ha estat motiu de permanent debat científic.

Durant anys s'han fet estudis, un dels últims a França amb l'observació de 100.000 adults, que va demostrar que les persones que consumien quantitats més grans d'edulcorants artificials, inclòs l'aspartam, tenien un risc de càncer lleugerament més elevat.

L'Institut Ramazzini, d'Itàlia, va advertir el 2006 que alguns càncers de ratolins i rates estaven relacionats amb l'aspartam. Una metaanàlisi dels estudis publicats fins al 2012 va concloure el contrari.

No obstant això, la preocupació va portar l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) a fer-ne una avaluació el 2013 que va concloure que l'aspartam és segur dintre dels nivells normals de consum.

A Europa, l'aspartam està autoritzat com a additiu alimentari en productes com begudes, postres, dolços, lactis, xiclets, productes per reduir l'energia i controlar el pes i com a edulcorant de taula. Està autoritzat a escala mundial pels reguladors de diferents països.

Ara, la IARC diu que ha avaluat 1.300 estudis i espera que les seves conclusions serveixin per aprofundir en l'estudi de les causes del càncer i al fet que agències reguladores, consumidors i fabricants tinguin arguments més ferms.

 

ARXIVAT A:
OMSSalutRecerca científicaCàncerConsum
Anar al contingut