
Un punt de càrrega elèctric cada 60 km: així seran les carreteres europees d'aquí pocs anys
El desplegament començarà a les carreteres principals i s'estendrà a tota la xarxa, també per als vehicles pesants
Un punt de càrrega per a cotxes elèctrics cada 60 quilòmetres, en tots dos sentits de la marxa. Això és el que hauran de trobar els conductors de turismes o furgonetes que circulin per les principals carreteres de la Unió Europea a partir de l'1 de gener del 2026.
Ho estableix la nova directiva europa, fruit d'un acord anunciat fa quatre mesos, a finals de març, amb l'objectiu de reduir la petjada de carboni del transport -de persones i mercaderies-, que es calcula que és el responsable de gairebé el 25% de les emissions d'efecte hivernacle de la UE.
#Fitfor55 | New rules adopted today by the Council:
EU Council (@EUCouncil) July 25, 2023
⚡️ higher energy efficiency targets
🚗 better infrastructure for alternative fuel vehicles
🛳️ decarbonised fuels in shipping
After publication in the official journal, the rules will become EU law.
Un objectiu que s'emmarca en el paquet de mesures desplegades per complir l'anomenat Objectiu 55 (Fit for 55) de la UE, que estableix l'obligació de reduir almenys un 55% les emissions fins al 2030.
Un acord que ara ha acabat de materialitzar-se amb el vistiplau del Consell Europeu, la institució que aplega els líders dels 27 socis de la UE.

A partir d'ara, doncs, els governs de cada estat tenen gairebé dos anys i mig, 29 mesos, per assegurar-se que les vies principals de l'anomenada Xarxa Transeuropea de Transport (RTE-T, per la sigla en castellà) hi ha almenys un carregador cada 60 quilòmetres.
D'entrada, hauran de tenir almenys una potència de 400 kW i un punt de recàrrega amb una potència de sortida de 150 kW.
Dos anys més tard, a partir de l'1 de gener del 2028, aquests carregadors hauran d'augmentar la potència fins a almenys 600 kW i tenir almenys dos punts de recàrrega de 150 kW.

L'1 de gener del 2028, a més, els conductors també hauran de trobar un carregador cada 60 quilòmetres fora de les vies principals, en almenys el 50% del conjunt de l'RTE-T.
Dos anys més tard, a partir de l'1 de gener del 2031, ja n'hi haurà d'haver a tota la xarxa, a la mateixa distància i amb els mateixos requisits tècnics.
Carregadors per a vehicles pesants
La normativa aprovada també preveu la instal·lació de punts de càrrega per a camions, que es desplegarà a un ritme més lent que per als turismes i furgonetes.
Així, a partir de l'1 de gener del 2026 serà obligatori que hi hagi carregadors per a vehicles pesants només en el 15% de l'RTE-T, un percentatge que dos anys més tard s'ampliarà al 50%, i que no es preveu que s'estengui per la totalitat de la xarxa europea fins a l'1 de gener del 2031.

En aquell moment, cada soci de la UE s'ha d'assegurar que els conductors de vehicles pesants trobaran un punt de recàrrega cada 60 quilòmetres de les vies bàsiques, i cada 100 quilòmetres de la resta de l'RTE-T.
La potència de sortida, en qualsevol cas, serà superior, més del doble: de 350 kW.
Preus "raonables i transparents"
A més de marcar aquests i altres requisits tècnics, la normativa també obliga els operadors dels punts de càrrega a oferir uns preus "raonables, fàcilment comparables i transparents".
A més, han de basar-se en el preu del kW/h de l'electricitat subministrada.

Els operadors, d'altra banda, podran establir una taxa d'ocupació per evitar que hi hagi vehicles que facin llargues estades en els punts de càrrega.
Estacions de recàrrega d'hidrogen
Més enllà de facilitar la transició al vehicle elèctric, la normativa també preveu el desplegament d'infraestructures per als que estan propulsats amb hidrogen.

Per això, els estats han d'assegurar-se que a partir de l'1 de gener de 2031 hi hagi punts de recàrrega d'hidrogen amb una capacitat acumulada d'almenys 1 tona per dia i un sortidor de 700 bars, separats per una distància màxima de 200 quilòmetres de les carreteres principals de l'RTE-T.
I també, en aquest cas, que n'hi hagi en els principals nuclis urbans.
Punts de recàrrega en ports i aeroports
Per acabar, la normativa també estableix l'obligatorietat de disposar de punts de recàrrega elèctrica en ports marítims i interiors i en aeroports, per alimentar vaixells i avions, tant de càrrega com de passatgers.
El 2050, la meitat dels cotxes amb combustible alternatiu
Dins del 25% d'emissions d'efecte hivernacle generades a la UE pel transport, la major part, el 71%, se l'endú el transport per carretera.

És per això que es volen potenciar els vehicles amb combustibles alternatius, que ara són el 5% del parc mòbil europeu. La previsió de la UE és multiplicar la xifra per deu en 27 anys, d'aquí al 2050, i que llavors siguin el 50% de turismes i furgonetes.
De fet, l'anunci del primer acord per establir la xarxa de punts de càrrega a les carreteres europees va coincidir, al març, amb l'acord de la UE amb Alemanya per prohibir la venda de vehicles de motor de combustió a partir del 2035.