Una lasanya freda ideal per a l'estiu i 6 receptes més per reinventar el clàssic
La lasanya és un clàssic mundial. Aquest plat capa sobre capa és tant versàtil com deliciós, amb mil combinacions possibles: carn, verdura, formatge, peix... I, tot plegat, ple de sabor i nutrients.
Curiosament, la seva història comença a l'antiga Grècia, amb el "pastitsio", el seu predecessor, que després va arribar a Roma i, d'allà, a Itàlia.
Avui, 29 de juliol, celebrem el Dia Mundial de la Lasanya, i per això us hem preparat un recull especial de receptes per tastar-ne totes les versions. Som-hi!
1. Lasanya freda d'estiu: refrescant, boníssima i sense complicacions
Sí, lasanya a l'estiu! Però no pas la típica de forn i formatge fos. Aquesta versió freda, creada pel cuiner Arnau París, és ideal per a quan la calor ens ofega i ve més de gust un plat fresc, lleuger però igual de deliciós.
Es pot preparar amb antelació i és fàcil de transportar. Ideal per a pícnics, sopars ràpids a la fresca o com a entrant original.
Quins ingredients necessites?
- 2 ous durs
- Olives
- 60 g de pebrot escalivat
- 3 làmines de pasta
- 80 g de tonyina al natural
- Maionesa
- Romesco
- Tabasco
Prepara la lasanya d'Arnau París en 6 passos fàcils
Talla a trossets els dos ous durs (reserva un rovell per al final).
Fes el mateix amb els pebrots escalivats i un grapat d'olives.
Esmicola la tonyina i posa-ho tot en un bol.
Afegeix-hi una mica de tabasco, romesco i maionesa. Salpebra-ho al gust i barreja-ho tot bé.
En un plat, col·loca una làmina de pasta cuita i freda i comença a muntar les capes.
Per acabar, posa-hi una mica més de maionesa per sobre, el rovell ratllat i unes quantes olives més.
2. Lasanya napolitana
Mandonguilles casolanes, ous durs, mozzarella seca i una salsa de tomàquet que es cou a foc lent per agafar tot el gust. Així és la lasanya napolitana: un plat generós i festiu, pensat per reunir la família i els amics al voltant de la taula.
3. Lasanya d'escalivada
La lasanya és una de les receptes de pasta més antigues que existeixen. Aquesta n'és una versió totalment vegetariana amb l'escalivada com a protagonista: pebrots, albergínies, tomàquets i cebes rostides al forn. La salsa de tomàquet amb all i tàperes acompanya la verdura i els daus de gorgonzola hi aporten cremositat i contrast.
Un plat que recupera la senzillesa d'abans amb un aire actual.
4. Lasanya de sípia
Una recepta marinera amb caràcter: sípia saltada, musclos al vapor i tomàquets confitats amb alfàbrega. Tot plegat lligat amb una beixamel negra de tinta de calamar i formatge emmental. Una lasanya diferent, intensa i perfecta per a quan ve de gust cuinar amb calma i sorprendre a taula.
5. Lasanya de ceba i cigrons
Una lasanya sense carn, però amb molt gust. Cigrons amb sofregit de ceba i tomàquet, beixamel suau, mató i rul·lo de cabra ratllat per gratinar. Una combinació equilibrada i reconfortant, ideal per menjar qualsevol dia de la setmana.
6. Lasanya de carbassa, gorgonzola, ricotta i salsa d'anet
La dolçor de la carbassa rostida s'uneix a la suavitat de la ricotta i el toc intens del gorgonzola, amb mozzarella per acabar-ho de fondre. Tot amanit amb una salsa d'anet que refresca el conjunt. Un plat senzill, però amb personalitat.
Sigui quina sigui la teva preferida, la lasanya és un plat que uneix, agrada i sorprèn. Amb tantes versions com capes té, sempre trobaràs una nova manera de gaudir-la.
Així que què esperes per posar-te a cuinar i tastar alguna d'aquestes delicioses propostes? Quina et fa delir més? Bon profit!
