Sardines en escabetx
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Marc Ribas
- Dificultat: Baixa
- Temps: Menys d'una hora
- Informació nutricional -Obre
Les sardines són un peix del tipus blau, que aporten greixos omega 3, beneficiosos per a la salut cardiovascular. Es recomana menjar peix blau unes 3 vegades a la setmana.Amb la col·laboració de:
INGREDIENTS
1 kg de sardina
180 g de vinagre de chardonnay
100 g de farina de cigró
20 tàperes
12 alls tendres
1 cabeça d'alls
1 gra d'all
1 ceba dolça
1 llima
1 ou
1 bulb de fonoll
1 copa de vi sol i serena
1 fulla de llorer
oli OVE
julivert
pebre negre
pebre vermell fumat dolç
PREPARACIÓ
- Cobrim el fons d'una safata de forn amb sal grossa. A damunt hi posem la cabeça d'alls i la ceba i ho escalivem al forn durant 30 minuts, a 220º.
- Escatem i traiem els caps i la tripa de les sardines.
- Posem les sardines netes en un recipient, cobertes amb una solució d'aigua i sal prèviament dissolta (a raó de 50 g de sal per litre d'aigua mineral).
- Tallem un bulb de fonoll a la juliana molt fi.
- Pelem un gra d'all, el tallem a làmines i el fem ballar en una paella amb oli.
- Fem el fonoll a la mateixa paella, a foc lent. Quan estigui mig fet, hi afegim una fulla de llorer.
- Tallem a rodanxes 12 alls tendres i els afegim a la paella.
- Quan puja la intensitat del verd de l'all tendre, hi afegim una cullerada de pebre vermell fumat dolç i l'ofeguem de seguida amb una copa de vi sol i serena, i 180 g de vinagre chardonnay.
- Pelem la ceba escalivada i la desmuntem, però en conservem la forma de pètals.
- Afegim la ceba a la paella, juntament amb 20 tàperes, i ho reservem.
- Escalfem força oli en una cassola.
- Munyim la cabeça d'alls escalivada dins un batedor amb un polsim de sal, una culleradeta de pebre vermell fumat dolç, un ou, unes quantes gotes de llima i oli d'oliva verge extra. Ho emulsionem amb el batedor, ho posem dins una mànega pastissera i ho reservem.
- Eixuguem les sardines, les enfarinem amb farina de cigró i les fregim a la cassola, amb l'oli ben calent.
- Afegim les sardines a l'escabetx i les deixem fent xup-xup durant 5 minuts. Ho hem de deixar refredar entre 2 i 6 hores.
- Piquem julivert i el posem damunt l'escabetx, amb una mica de pebre.
- Ho servim amb una mica de salsa de la mànega pastissera i unes fulles de fonoll al damunt.