Canvi d'hora 2024: quan torna l'horari d'hivern?
La matinada del dissabte 26 al diumenge 27 d'octubre, els rellotges s'endarreriran una hora i a les tres seran les dues
Ja som a la tardor i, com cada octubre, arriba el canvi d'horari corresponent, el que coneixem com l'horari d'hivern, que es mantindrà fins al 30 de març.
Es repeteix any rere any, amb una norma ben senzilla, però sovint encara ens costa situar-nos. Ara resumirem tot el que cal saber.
Quan es canvia d'hora?
El canvi es fa la matinada del 26 al 27 d'octubre. A les tres, els rellotges s'han d'endarrerir una hora, encara que el mòbil i altres aparells electrònics ja ho fan de forma automàtica. Sempre queden per repassar el rellotge del cotxe, el forn o potser el de paret de la cuina.
La fórmula més gràfica és aquesta: a les tres seran les dues.
Dormirem una hora més?
És evident que dependrà de l'hora que anem a dormir i l'hora que ens llevem, però és una manera de resumir-ho. Podem dir que el diumenge té 25 hores, o sigui que ens regala una hora més per dormir o fer el que vulguem.
Els únics que no fan bon negoci són els que treballen en el torn de nit, perquè es troben amb una hora més de feina. Al març, els passa el contrari.
Guanyem hores de llum?
Amb aquest canvi d'horari, es fa de dia abans, però també es fa fosc abans.
Fins al dissabte 26 hi haurà llum solar des de quarts de nou del matí fins a quarts de set del vespre.
En canvi, a partir del diumenge i durant l'hivern, el sol sortirà entre les set i les vuit del matí i es pondrà entre les cinc i les sis.
Com ens hi podem acostumar més fàcilment?
El cos agraeix la rutina amb les hores de menjar i el descans. Quan es trenca el ritme habitual, pot aparèixer més cansament, tot i que t'hi acostumes en uns dies. Els nens i les persones grans són els que més ho noten.
Alguns estudis han vist que els canvis porten més risc de malalties cardiovasculars, lesions, trastorns mentals i de comportament i malalties relacionades amb el sistema immunitari.
Per què es fa aquest canvi?
Sobre el paper, es tracta d'aprofitar la llum natural durant la jornada laboral i consumir menys electricitat.
A la pràctica, aquesta idea ha quedat obsoleta i molt pocs ho defensen. Si hi ha alguna diferència, és irrellevant.
Quan s'eliminarà el canvi d'hora?
No ho sabem. S'havia d'abolir a partir del 2021, segons va aprovar el Parlament Europeu el març del 2019, amb 410 vots a favor, 192 en contra i 51 abstencions.
La decisió s'ha anat endarrerint i la pandèmia, entre altres coses, no hi ha ajudat.
Cada país europeu havia de triar si es quedava amb l'horari d'estiu o el d'hivern. D'entrada, molta gent es decanta per mantenir el d'estiu, però a Catalunya implicaria un gran impacte. Així, durant bona part de l'hivern no es faria clar fins a les nou del matí o més tard.