Comprar un cotxe nou, més car aquest 2021

L'augment de l'impost de matriculació castiga encara més un sector que ha vist com la pandèmia feia caure un 28% les vendes de vehicles l'any 2020

Cristina HerranzActualitzat

A partir de l'1 de gener del 2021, s'apuja l'impost de matriculació d'un 50% dels models nous de vehicles, per la nova normativa europea que implica un canvi en el sistema d'homologació i de mesurament d'emissions de CO2. És un impost ambiental que encareix el preu final dels vehicles dièsel i benzina un 5% de mitjana, sobretot els de més potència de motor.

A partir d'aquest any, per tant, els nous cotxes venuts s'han d'ajustar a les xifres d'emissions del cicle WTLP, més elevades que les xifres NEDC que feien servir fins ara, i això fa que molts vehicles saltin de tram, cosa que n'encareix el preu final.

 

Com a exemple, un vehicle que l'any passat costava uns 25.000 euros, amb el nou impost de matriculació s'encareix aquest 2021 entre uns 1.000 i 1.500 euros, en funció del motor i els grams de diòxid de carboni que emeti.

Els nous trams impositius són els següents:

  • Emissions inferiors o iguals a 120 g/km CO2: exempt de pagament
  • Emissions entre 120 g/km i 160 g/km de CO2: pagament del 4,75% del preu final
  • Emissions entre 160 g/km i 200 g/km de CO2: pagament del 9,75% del preu final
  • Emissions iguals o superiors a 200 g/km de CO2: pagament del 14,75 del preu final

 

Diversos vehicles en el Saló de l'Automòbil de la Fira de Sant Josep de Mollerussa
Diversos vehicles al Saló de l'Automòbil de la Fira de Sant Josep de Mollerussa (ACN / Oriol Bosch)

 

El sector està en desacord amb l'increment de l'impost. El president del Clúster de la Indústria de l'Automoció de Catalunya, Josep Maria Vall, assegura que la pujada desanimarà les vendes:

"No és el millor moment per aplicar aquest nou impost de matriculació, després de deixar enrere un any fatídic"

Per la seva banda, el president de FECAVEM, la patronal catalana de Distribució de l'Automoció, Jaume Roura, creu que l'increment de l'impost perjudicarà els consumidors que vulguin renovar-se el cotxe i que busquin models dièsel o de gasolina:

"Tot i el procés d'electrificació, el present és el motor de combustió, i aquest impost que afecta sobretot els vehicles dièsel i benzina, limita encara més els recursos dels consumidors a l'hora de renovar-se el cotxe"

A falta de dades definitives —que es tancaran els pròxims dies—, la venda de cotxes s'ha desplomat durant el 2020. A Catalunya, les vendes han caigut un 28%, i al conjunt d'Espanya un 32%. A Catalunya, l'any 2020 es van vendre 123.833 vehicles i l'any 2019, 173.477. Pel que fa al conjunt de l'estat, el 2020 se'n van vendre 856.114 unitats i l'any 2019, 1.258.251.

 

 


Ha caigut la venda de cotxes a particulars, però el descens més significatiu s'ha registrat en les vendes de cotxes per a les empreses que es dediquen a llogar-los, i també els vehicles comercials.

Justament per incentivar les vendes, la majoria de concessionaris catalans tenen en estoc vehicles matriculats en data prèvia al 31 de desembre del 2020 perquè, almenys durant el 1r trimestre d'aquest any, els clients paguin els vehicles encara a preus de l'any passat. Amb tot, reclamen més ajudes per incentivar la compra de vehicles, com la reactivació del Pla Renove o el Pla Moves per comprar vehicles elèctrics.

 

Precisament, aquest canvi fiscal pel diòxid de carboni vol estimular la compra de vehicles menys contaminants com els elèctrics, en un moment, en què tots els fabricants ja estan posant al mercat vehicles elèctrics.

El sector també recorda als conductors que aquest any s'encareixen les assegurances d'automòbil, entre un 6 i un 8%.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut