
El Ministeri de Consum ordena a Airbnb bloquejar 66.000 anuncis il·legals de pisos turístics
El TSJM dona suport a les actuacions del Ministeri i insta la plataforma a eliminar del web una primera tanda de 5.800 anuncis, alguns dels quals a Catalunya
El Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 ha imposat a la companyia Airbnb el bloqueig de gairebé 66.000 anuncis il·legals d'habitatges turístics allotjats a la plataforma, segons ha informat aquest dilluns el Departament que dirigeix Pablo Bustinduy en un comunicat.
A través de la Direcció General de Consum, el Ministeri ha instat la filial a Irlanda d'aquesta multinacional a eliminar un total de 65.935 anuncis en considerar-los il·lícits per contravenir la normativa sobre la publicitat d'aquesta mena d'allotjaments turístics.
En concret, considera que es vulnera la normativa de les diferents comunitats autònomes on Consum ha detectat aquests anuncis.
En tots els casos, a més, es tracta d'habitatges complets d'ús turístic. És a dir, que no han trobat cap anunci que sigui d'habitacions individuals.
En els últims mesos, el Ministeri ha remès a Airbnb fins a tres resolucions en les quals es van notificar aquests més de 65.000 anuncis il·legals d'habitatges turístics que es van detectar en la plataforma, resolucions en les quals s'instava l'empresa a bloquejar aquesta publicitat.
Airbnb va recórrer aquesta acció davant els tribunals per evitar el bloqueig, i ara el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) s'ha pronunciat sobre la primera resolució emetent una acta en la qual avala les actuacions de Consum.
En resposta a l'imposat pel Ministeri en la seva primera resolució, el TSJM insta a Airbnb a retirar 5.800 anuncis de pisos turístics de manera immediata.
Per què són il·legals els anuncis d'Airbnb?
Des de la Direcció General de Consum s'argumenten tres raons per justificar la il·legalitat dels 65.935 anuncis de pisos turístics que s'han detectat a Airbnb i que estarien incomplint diferents normatives.
En primer lloc, els anuncis no inclouen el número de llicència o registre, cosa obligatòria en diverses normatives autonòmiques, fet que suposa la infracció més comuna en la publicitat que ha estat analitzada.
Així mateix, els anuncis no indiquen la naturalesa jurídica dels arrendadors, de manera que no se sap si els arrendadors són professionals o particulars, una qüestió que resulta fonamental per a saber si qui contracta està protegit com a consumidor o no.
En tercer lloc, els anuncis incorporen números de llicència que no corresponen als expedits per les autoritats, pràctica que "pot induir a error o a engany" als consumidors.
Els anuncis sobre els quals s'ha pronunciat el TSJM en l'acta afecten la publicitat d'habitatges turístics situats a les comunitats d'Andalusia, Madrid, País Valencià, Balears, País Basc i Catalunya. Cal recordar que, només a la ciutat de Barcelona, Airbnb compta amb més d'11.000 habitatges sencers publicats a la plataforma, dels quals més de 3.200 no compten amb llicència, segons el portal especialitzat Inside Airbnb.
Sobre la base d'aquesta qüestió, el ministre Bustinduy ha manifestat públicament el seu objectiu de col·laborar amb les administracions públiques competents "per acabar amb el descontrol i la il·legalitat generalitzada d'allotjaments turístics", així com per afavorir l'accés a l'habitatge i blindar els drets dels consumidors.
Per aquesta raó, Consum està treballant en diverses actuacions complementàries a les que puguin desenvolupar altres autoritats, explica el Ministeri, que ha assenyalat:
"Consum està redoblant el seu compromís amb aquesta causa, aportant la informació que està recopilant la Unitat d'Anàlisi de Consum i oferint assistència tècnica a altres administracions perquè actuïn en aquesta línia i posin fi als milers d'anuncis il·lícits detectats.
En aquest context, la Direcció General de Consum va obrir un expedient sancionador el desembre del 2024 a una plataforma de lloguer d'habitatge turístic per un potencial incompliment de la normativa de consum sobre la publicitat del número de llicència. Així mateix, el febrer del 2025 va obrir expedients sancionadors a grans gestores de pisos turístics per no indicar correctament la naturalesa jurídica de l'arrendador.
Aquests expedients sancionadors segueixen el seu curs amb independència de les mesures ara anunciades. A més, el 27 de març passat es va obrir també un expedient sancionador a una gran immobiliària per pràctiques abusives contra inquilins.