
Mor el cineasta Mariano Ozores, un dels més prolífics del cinema espanyol
Amb uns 150 guions, 96 pel·lícules i uns 90 milions d'espectadors, ha estat un dels directors més populars del cinema de comèdia durant més de quatre dècades a Espanya
El director i guionista Mariano Ozores ha mort als 98 anys aquest dimecres, al seu domicili de Madrid, segons ha informat l'Acadèmia de Cinema, que ha destacat que ha estat un dels directors "més prolífics" de la història del cine espanyol i "un expert a aconseguir fer riure els espanyols".
Fallece el director y guionista Mariano Ozores, Goya de Honor 2016. Artífice de la risa española, nos ha dejado este miércoles a los 98 años en Madrid.https://t.co/fvlXmP4OgM pic.twitter.com/n8mrBfFynG
Academia de Cine (@Academiadecine) May 21, 2025
El seu punt àlgid el va viure entre els 60 i els 80 convertint-se en l'impulsor d'un cinema, sobretot, de comèdia, molt popular durant el final del franquisme i la transició a Espanya. Pel·lícules que van connectar molt amb el públic de l'època --protagonitzades per actors com Alfredo Landa, José Luis López Vázquez, Fernando Esteso, Andrés Pajares o el seus germans Antonio i José Luís Ozores-- i que sovint van ser etiquetades com a "espanyolades", un terme que no li agradava.
Director prolífic i fill d'una família d'actors
Amb 96 pel·lícules, Mariano Ozores és el segon director més prolífic del cinema espanyol, després de Jesús Franco. Tot i que la crítica no va estar sempre al seu costat, al voltant de 90 milions d'espectadors han vist els seus films, i ha estat també autor de 150 guions.
Nascut a Madrid el 1923, va ser el segon fill de Luisa Puchol i Mariano Ozores, actors de teatre. Als 17 anys va començar a treballar a la companyia teatral dels seus pares, fent de tramoista, ajudant, apuntador o representant quan calia. Va intentar, també, seguir el camí de la seva família i iniciar-se en la interpretació, però a diferència dels seus germans Antonio i José Luis Ozores, Mariano no s'hi trobava tan còmode.
A partir del 1952, contractat per Benito Perojo entra en contacte amb el cinema com a guionista de "Ché, que loco". Durant gairebé deu anys va treballar a la productora de Perojo de la mà d'Alfonso Paso, amb qui escriu "Los amantes del desierto", "Susana y yo"i "La noche y el alba", entre altres.
A l'inici de les emissions de TVE arriba a ser nomenat director de programació i presenta i dirigeix sèries, documentals i programes com "Aeropuerto Telefunken", el 1959.
El mateix any debuta com a director de cinema amb "Las dos y media y veneno", protagonitzada pels seus dos germans i la seva cunyada Elisa Montes.
Capaç de fer 6 pel·lícules en un any
Les productores que feien encàrrecs a Ozores buscaven la rendibilitat de les seves pel·lícules, que eren senzilles, barates i ràpides, amb només quatre setmanes de rodatge i un parell de mesos de postproducció.
Només el 1982, va arribar a rodar un total de sis cintes: "Padre no hay mas que dos", "Cristobal Colón de oficio... descubridor", "El primer divorcio", "Todos al suelo", "El hijo del cura" i "¡Que vienen los socialistas!"
Durant cinc dècades va treballar amb els actors més famosos de cada època. A més dels seus germans José Luis i Antonio, Mariano Ozores va fer pel·lícules amb José Luis López Vázquez, Alfredo Landa, Concha Velasco, Lina Morgan, Gracita Morales, Florinda Chico, Manolo Escobar, José Sacristán.
Un trio imparable amb Esteso i Pajares
Amb el productor José María Reyzabal, Ozores va descobrir el potencial com a duo còmic de Fernando Esteso i Andrés Pajares. Coincidint amb l'època del "destape", van formar un trio imparable que va començar amb l'èxit de "Los bingueros", el 1979, i que va aconseguir més d'un milió d'espectadors amb cadascuna de les nou pel·lícules que van fer junts.
Com a anècdota, per la seva tercera col·laboració, "Yo hice a Roque III" va aconseguir que retardessin dues setmanes l'estrena de "L'imperi contraataca" de la saga Star Wars, per l'èxit que la distribuïdora sabia que tindria la producció espanyola.
Mariano Ozores va ser un dels primers noms a formar part de l'Acadèmia de Cine, explica el recordatori que li fa la institució del cinema espanyol: "El seu número de carnet és el 18".
El 2016, l'Acadèmia li va concedir el Goya d'Honor, guardó que va rebre acompanyat de les seves nebodes, les actrius Adriana i Emma Ozores. Aleshores, el director va tenir un record per a tots els actors amb qui havia treballat i, en especial, els seus dos germans i per "aquest ens misteriós a qui ho dec tot, el públic, el públic respectable".