
Un joc de taula creat pel català Gerard Ribas, entre els 6 millors del món
Isla a la Vista! és un joc cooperatiu de pirates que no enfronta els jugadors sinó que fa que col·laborin per assolir un objectiu comú: trobar el tresor
Valèria Aubareda Tarruella
Periodista de Cultura de Catalunya Ràdio
Un grup de pirates infantils veuen, només un moment, el mapa d'una illa on hi ha un tresor amagat i decideixen anar a buscar-lo. Així comença l'aventura per als nens i nenes que participen en el joc de taula Isla a la Vista!, creat pel català Gerard Ribas.
Aquest joc cooperatiu ha rebut el reconeixement del prestigiós guardó alemany Spiel des Jahres, que l'ha situat entre els 6 millors jocs de taula infantils del món.
És el tercer joc català que rep aquest reconeixement, que n'avala la qualitat i creativitat.

La història del joc
Gerard Ribas el va fer per jugar amb la seva filla gran just abans de la pandèmia. La temàtica de pirates considera que és molt atractiva per als infants i de seguida van sorgir els elements clau del joc: l'allargavistes i el canó. També el perill que et vegin els pirates que han amagat el tresor.
El gran encert, diu, va ser compartir el procés amb l'Associació Ludo. "Hi jugues, veus el que els agrada i els fa gràcia, canvies coses i tens el primer prototip".
"És bo jugar amb altres creadors de jocs de taula per la seva experiència. Et diuen 'això està molt bé, si hi afegeixes aquest detall seria un extra'. Ells veuen el que grinyola i el que es pot millorar."
La importància de l'autoria dels jocs
No fa gaire que se sap qui són els creadors dels jocs. És un tema que ha anat evolucionant i ha canviat sobretot en els últims 25 anys.
"No sabem de qui és el parxís, no sabem de qui és l'oca. Fins i tot al Monopoli hi ha moltes teories. Això ha evolucionat i ha passat de no importar qui l'havia fet a sortir el seu nom a la portada."

Quan els agrada, repeteixen, repeteixen, repeteixen
En els jocs infantils, com en molts altres àmbits, és important tenir en compte la satisfacció dels nens i nenes des d'un bon començament. Això és garantia d'èxit.
"La seva barrera d'entrada és que m'impacti, que m'encanti, que em flipi en aquest primer moment. Si això ho aconsegueixen, poden repetir sense problemes, centenars de vegades."
"Els nens no tenen problema a repetir. Els encanta repetir els contes, els encanta repetir una pel·lícula si els agrada", explica Gerard Ribas.
I si pensem en els valors del joc, a Isla a la Vista apuntem la memòria, per recordar com és l'illa; el llenguatge, per explicar als altres membres del grup el que veuen per l'allargavistes i l'habilitat per negociar i posar-se tots d'acord en si el que s'ha vist és al mapa que hem pogut veure un moment al principi del joc. I Gerard Ribas apunta el valor més important:
"És un joc cooperatiu, és a dir, els infants no lluiten per ser el pirata que arriba primer a l'illa, sinó que entre tots ells han de sumar esforços per ser el grup que arriba."
Nous jocs al cap
Gerard Ribas ja està pensant en la creació de nous jocs. Una feina que fa en la clandestinitat, de nit, quan la família ja dorm i ell es pot concentrar.
"És part del meu oci, crear jocs. Un, que ha quedat també finalista en un premi, va sobre una oca hipervitaminada. La idea va ser pensar com podia fer un joc tan fàcil com el de l'oca però que aportés un punt a nivell d'estratègia i de presa de decisions."
I ja hi ha noves idees que li ronden pel cap: "Altres idees són granotes, rebotar pedres al riu..."
Isla a la Vista! l'ha publicat l'editorial espanyola Mercurio. No es pot trobar en català, però sí en alemany, anglès, francès i rus. I aviat el veurem també publicat en coreà. Es calcula que a Europa, de moment, s'han venut unes 7.000 unitats del joc en dos anys.
- ARXIVAT A:
- Educació