30 euros l'any per tenir boscos més adaptats al canvi climàtic
Això és una roureda del massís del Montnegre on l'any passat es va fer una actuació forestal per adaptar-la al canvi climàtic. Els escenaris a Catalunya preveuen augment del dèficit hídric que actualment ja està afectant els nostres boscos. Tot i que els models climàtics no mostren una tendència significativa a la disminució de la precipitació els pròxims anys, sí que es preveu un augment de la temperatura i més irregularitat en les pluges, fet que faria disminuir la disponibilitat d'aigua per a la vegetació.
En aquest context, avui, dimecres, s'ha presentat a Sant Celoni el projecte LIFE MixForChange que té per objectiu millorar l'adaptació del bosc subhumit al canvi climàtic. L'estudi, que es va iniciar l'octubre del 2016 i té una durada de cinc anys, s'ha centrat en boscos mixtos, és a dir, els boscos on conviuen diferents espècies, ja que són els que tenen més capacitat de sobreviure en cas de situacions desfavorables produïdes per incendis, plagues, malures, sequeres, etc.
Científics i propietaris forestals s'han unit per treballar en 164 hectàrees de finques de Catalunya per estudiar les actuacions més efectives que permetin gestionar millor els boscos des del punt de vista ambiental i econòmic. Entre les actuacions proposades, destaca la silvicultura d'arbre individual, que té per objectiu actuar només sobre uns pocs arbres escollits amb bones perspectives de futur. Aquestes actuacions tenen un cost mínim que s'ha calculat que podria ser al voltant d'uns 30 euros per any i per hectàrea (1.500 euros en 50 anys de gestió).
El projecte forma part del programa europeu LIFE d'adaptació al canvi climàtic i hi participa el Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya, el Centre de la Propietat Forestal, l'Associació de Propietaris del Montnegre i Corredor, i la Serra de Bellmunt Collsacabra.