Els míssils nord-americans poden marcar un punt d'inflexió en el conflicte entre Ucraïna i Rússia

Biden autoritza Ucraïna a atacar Rússia amb míssils nord-americans de llarg abast

La decisió arriba en les últimes setmanes de mandat del president Biden, abans de passar el relleu a Trump el pròxim 20 de gener

RedaccióActualitzat

L'administració del president nord-americà Joe Biden ha autoritzat Ucraïna a fer servir míssils nord-americans de llarg abast per atacar territori rus, segons han publicat aquest diumenge mitjans dels Estats Units. La font és un funcionari de l'administració Biden que es manté en l'anonimat.

Ucraïna tindria previst dur a terme els seus primers atacs amb míssils de llarg abast ATACMS els pròxims dies, segons fonts nord-americanes, que no han donat més detalls sobre el tema per qüestions de seguretat.

Els ATACMS de fabricació nord-americana tenen un abast de més de 300 quilòmetres de distància.

Es tracta d'un canvi significatiu en la política de Washington en el conflicte entre Ucraïna i Rússia que arriba en els últims dies de l'administració Biden a la Casa Blanca.

La incorporació de milers de soldats nord-coreans al conflicte, que s'han unit a les tropes russes, pot haver influït en la decisió de Washington.


Escalada durant el cap de setmana

L'autorització de Washington ha arribat el mateix dia que Rússia ha llançat l'onada de bombardejos més gran sobre Ucraïna dels últims tres mesos, i quan estan a punt de complir-se els mil dies de la guerra.

L'atac ha estat massiu, amb 120 míssils i 90 drons sobre unes quantes ciutats, entre les quals Kíiv: han afectat sobretot infraestructures d'electricitat, i hi han mort 7 persones.

Més mortal ha estat un nou atac rus durant la nit de diumenge a dilluns a la ciutat de Sumi, també contra instal·lacions elèctriques: hi han mort almenys 10 persones, entre les quals dos nens.

Ucraïna, per la seva banda, ha llançat un atac amb 26 drons contra la regió fronterera russa de Briansk que, segons l'exèrcit rus, han estat abatuts.

Els míssils nord-americans poden marcar un punt d'inflexió en el conflicte entre Ucraïna i Rússia (Europa Press/Adolfo Quintanar)

Dos mesos abans que Trump prengui possessió

La decisió de Joe Biden de fer un pas més en la implicació dels Estats Units en el conflicte entre Ucraïna i Rússia arriba dos mesos abans que el president electe Donald Trump prengui possessió del càrrec, el pròxim 20 de gener.

Trump sempre s'ha mostrat molt crític amb l'ajuda nord-americana a Ucraïna, i tot faria preveure un canvi en la política exterior dels Estats Units un cop el republicà arribi a la Casa Blanca.

Fa mesos que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, demanava poder fer servir míssils de llarg abast nord-americans per colpejar objectius militars russos lluny de la seva frontera.


Von der Leyen: "Estarem al costat d'Ucraïna"

Des de Rio de Janeiro, on assisteix a la cimera del G20, Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, ha dit que Ucraïna "sempre podrà comptar" amb la Unió Europea, després dels "horribles atacs" de Rússia contra territori ucraïnès.

"Estarem al costat d'Ucraïna tot el temps que sigui necessari. Hem vist coses horribles, atacs horribles que ha fet Rússia aquesta nit", ha dit Von der Leyen.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsUcraïnaRússiaJoe Biden
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut