
Que un metge amic et coli és corrupció? I rebre regals d'un contractista? L'opinió dels catalans
El 82% dels ciutadans creuen que hi ha molt o bastant frau a Catalunya, però a molts els costa identificar conductes corruptes, segons el baròmetre de l'Oficina Antifrau
El 82% dels ciutadans consideren que a Catalunya hi ha molta o bastanta corrupció. És la conclusió del baròmetre de la corrupció de l'Oficina Antifrau de Catalunya, que constata que la percepció de corrupció no para de créixer.
De fet, segons l'enquesta realitzada a finals del 2024, el 82,1% dels catalans consideren que al país hi ha molta o bastanta corrupció. Una xifra que pràcticament iguala la del 2014, la més alta registrada des que es publica el baròmetre.
En aquest sentit, crida l'atenció que, tot i que la percepció de corrupció supera el 80%, el 70% dels enquestats considera que els catalans som molt o bastant honestos.
En canvi, només el 40% creuen que els treballadors de l'administració pública són molt o bastant honestos.
Els joves perceben més corrupció, però la identifiquen menys
L'edat és un factor que influeix en la percepció de corrupció. Els joves són més sensibles a aquest problema, fins al punt que el 90% dels ciutadans d'entre 16 i 34 anys consideren que a Catalunya hi ha molta o bastanta corrupció.
Aquesta dada contrasta amb el fet que sovint no identifiquen com a corruptes accions que es consideren com a tal. Per exemple, el 42% dels joves de 16 a 24 anys consideren molt o bastant acceptable que un funcionari accepti diners per tal d'agilitzar un tràmit. En la població general, només un 12% considera que aquesta conducta sigui acceptable.
La tolerància amb la corrupció és una de les qüestions que aborda més a fons el baròmetre de l'Oficina Antifrau. Constata que, en paral·lel a l'augment de la percepció, als ciutadans cada vegada els costa més identificar com a il·lícites conductes considerades corruptes.
Els joves també tenen més tolerància davant altres conductes corruptes, com el fet d'aprofitar un càrrec públic per beneficiar-se'n personalment o que un polític voti un projecte per afavorir l'empresa del fill.
Menys tolerància amb la corrupció a l'administració que amb la dels ciutadans
L'enquesta també compara la percepció de corrupció en les conductes de càrrecs polítics i funcionaris amb accions pròpies dels ciutadans.
En aquest punt es pot constatar com la tolerància de les conductes il·lícites de funcionaris i càrrecs públics és sensiblement més baixa que les conductes corruptes dutes a termes per ciutadans.
Tot i això, la població té un alt nivell de tolerància amb conductes corruptes, com ara que alts càrrecs públics acceptin regals d'empreses privades.
Però l'acceptació de conductes de ciutadans i ciutadanes és més elevada. Per exemple, el 41,7% considera molt o bastant justificat empadronar un fill amb els avis perquè pugui anar a l'escola desitjada i un 26,4% veu acceptable trucar a un metge amic per poder-se saltar la llista d'espera.
Els partits polítics, els més corruptes segons els enquestats
El baròmetre de l'Oficina Antifrau també posa el focus en la valoració de la corrupció que fan els ciutadans de diverses institucions públiques.
Els que en surten més mal parats són els partits polítics. Gairebé tres quartes parts dels enquestats consideren que la corrupció està molt o bastant estesa a les formacions polítiques.
Les entitats financeres, els mitjans de comunicació i el Parlament se situen en un 60% de corrupció percebuda.
D'altra banda, més del 40% considera que és molt complicat que les administracions facilitin informació pública i el 45% creu que no ho fan perquè tenen alguna cosa a amagar.
- ARXIVAT A:
- Corrupció