Secció monogràfica dedicada al pare de la Nouvelle Vague, Jean-Luc Godard, ara que s'estrenarà a Canes l'última pel·lícula del director americà Richard Linklater i que explica el rodatge d'"Al final de l'escapada", una pel·lícula mítica de les moltes que va crear el director francès.
A Catalunya hi ha jutjats de pau en tots els municipis on no hi ha jutjats de primera instància i instrucció. Això vol dir 898 jutges de pau. Pot ser jutge de pau qualsevol persona major d'edat. Quines competències exerceixen? Quines reivindicacions fan? En parlem amb Francesca Terrón, jutgessa de pau de Salt, al Gironès, i presidenta de l'Associació Catalana en Pro de la Justícia, i amb Vicens Cara, jutge substitut de l'Ajuntament de Flaçà (des de fa 14 anys).
Portem molts dies parlant dels aranzels que ara posa i ara treu el president nord-americà, Donald Trump. El seu mètode per determinar quin percentatge toca a cadascun dels països del món és tan peculiar que els resultats de vegades són sorprenents. I avui volem veure què ha passat amb els països africans, perquè abans de gravar el comerç amb tots els països del continent, Trump ja havia retirat l'ajuda a través de l'agència USAID, una mesura que pateixen especialment a l'Àfrica.
El càncer colorectal és un dels més freqüents, i una de les principals causes de mortalitat per càncer. Però està demostrat que detectar-lo en fases inicials permet augmentar la taxa de supervivència fins a un 90%. Per això són molt importants les proves de cribratge precoç. I ara volem parlar d'una bona notícia en aquest sentit. Al "Catalunya nit" coneixem el testimoni de l'Eduard Sánchez, un home de 56 anys, que gràcies a la insistència de la seva farmacèutica, Rosa Maria Juanola, va aconseguir salvar la vida. Amb el Dr. Antoni Castells, director mèdic de l'Hospital Clínic i cap del grup de recerca d'oncologia gastrointestinal de l'Institut IDIBAPS, expliquem l'estudi que duen a terme des de fa temps.
Xavier Aldekoa és un periodista que porta més de 20 anys explicant-nos la realitat d'Àfrica i tots els seus conflictes. Però els oients que sou futbolers, segur que li coneixeu una altra faceta: Aldekoa és un enamorat del futbol i del Barça. Acaba de publicar un recull d'article (la majoria de La Vanguardia i algun també de la revista Panenka) on ajunta aquests dos grans motors de la seva vida. Es diu "África redonda. Un viaje por el continente a través del deporte". I l'ha publicat l'editorial Península.
Acabem el "Catalunya nit" conversant amb Jordi Mazón, tinent d'alcaldia de Viladecans i doctor en Física i professor de la UPC. Ens explica el projecte que ha dut a terme amb més de 400 estudiants d'escoles i instituts de Viladecans per mesurar 1.300 arbres i calcular el carboni que emmagatzemen.
El govern espanyol prohibirà per llei que els menjadors escolars puguin servir begudes ensucrades i energètiques i brioixeria i garantirà que s'hi consumeixin cada dia fruites i verdures fresques i de temporada. Ho ha aprovat en un reial decret que afectarà centres educatius públics i privats. A Catalunya, però, que ja existeix aquesta recomanació, la majoria de menjadors ja serveixen menús que fins i tot van més enllà del que estableix el decret, tal com ha explicat al "Catalunya nit" la directora de les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes.
El rus Alex Ovechkin s'ha convertit en el jugador amb més gols marcats en tota la història de la lliga professional d'hoquei de Nord-amèrica, l'NHL. A partir d'aquest cas, el periodista Toni Padilla repassa altres noms de rècord de l'esport de tot el món.
El govern espanyol vol que els joves de 16 i 17 anys puguin votar a les eleccions. Aquest estiu faran el primer pas amb l'aprovació d'una nova llei de joventut, però l'última paraula la tindrà el Congrés dels Diputats perquè s'haurà de reformar la llei electoral. El govern espanyol es fixa les europees del 2029 per posar-ho en pràctica. Al "Catalunya nit" analitzem la qüestió i escoltem l'opinió dels joves.
La Comissió Europea, davant de la davallada de vendes de vi i el canvi d'hàbits, especialment entre els joves, vol impulsar la producció d'aquesta beguda sense alcohol. Els consumidors en prendran, com estem veient amb la cervesa sense alcohol? És més complicat aconseguir un bon vi zero zero que una bona cervesa? Al "Catalunya nit" n'hem parlat amb Joan Gené, director de l'Institut Català del Vi, l'INCAVI, i Anna Rovira, enòloga del celler de Capçanes.
Fa més de 30 anys es va iniciar el camí per a la beatificació d'Antoni Gaudí i avui el papa Francesc ha fet el primer pas. L'ha reconegut com a venerable, pas previ a la seva beatificació en cas que se li reconegui algun miracle. Al "Catalunya nit" hem parlat d'aquest procés amb Francesc Romeu, periodista i capellà.
Avui al "Catalunya nit" parlem de punk rock amb un dels grups referents actualment en el panorama català. Són els Ratpenat, un quartet de música metal que acaba de publicar el seu últim disc: "Camí a l'infern". Diuen que és on som avui dia, a l'infern, però li posen molt bon humor i tenen voluntat de passar-ho bé. No reneguen de la crítica social, diuen que és absolutament necessària en els temps que corren, i també reivindiquen els locals per tocar en directe, cada vegada menys visibles.
L'Agència Nacional de Seguretat en el Transport dels Estats Units ha obert una investigació per aclarir les causes de l'accident d'helicòpter que ahir va costar la vida a una família catalana i el pilot de l'aparell. Ja s'han recollit la cabina i les peces principals de l'helicòpter. L'alcalde de Nova Jersey, Steven Fulop, ha posat sobre la taula algunes de les hipòtesis sobre el que va passar: ocells, drons o una fallada mecànica. La investigació continua.
Investigacions recents han aconseguit datar els "Greuges del Senyor de Caboet" entre el novembre del 1105 i el març del 1106, més de cent anys abans que les famoses homilies. És un text de caràcter jurídic en què Guitard Isarn, cap de la família feudal dels Caboet de l'Alt Urgell, fa un inventari de queixes pels danys que considera que li han fet els seus vassalls. Els "Greuges de Caboet" són importants per a l'estudi dels inicis del català escrit i també per a l'estudi de la societat feudal dels Pirineus.
Tanquem el "Catalunya nit" amb una visita especial. Pau Guillamet ens presenta el concurs itinerant de joves talents de la música urbana cantada en català i aquest any es celebra al Festival Embassa't. Es diu KLK! Una veritable fantasia.
Si us agrada el cine, apugeu al volum perquè aquesta conversa de ben segur que us interessa. I si no sou gaire cinèfils, quedeu-vos també, perquè potser després d'aquests minuts de ràdio us animareu a fer un recorregut per les millors pel·lícules de la història i us acabarà agradant més del que us pensàveu. El culpable? El crític de cinema i periodista Alejandro G. Calvo, que acaba de publicar el llibre: "Por qué tengo que ver esta película?", de l'editorial Temas de hoy. Un recorregut impressionant per la història del cinema fins a arribar a l'actualitat.
Comissions Obreres ja té nova secretària general. Es tracta de Belén López, la primera dona que ocuparà aquest càrrec. En una entrevista al "Catalunya nit", la líder de CCOO creu que la seva elecció acaba amb els estereotips de gènere, molt presents al sindicalisme. López ha apuntat l'agenda social, sobretot l'habitatge, i la reducció del temps de treball com a temes prioritaris i ha admès que els sindicats tampoc no són immunes a l'avanç de l'ultradreta.
Acabem el "Catalunya nit" descobrint què és el Cadvic, el Centre Superior d'Art Dramàtic de Vic, un nou centre per estudiar els graus d'ensenyaments artístics d'art dramàtic que s'estrenarà el curs 25/26 i que fins ara només es podia estudiar a Barcelona.
Potser heu sentit alguna vegada que la llei de pressupostos és la més important de totes, aquella que tradueix les paraules en diners. Però la fragmentació ha convertit en un costum el que abans era una excepció: la pròrroga pressupostària. Ara mateix governen amb pressupostos prorrogats el govern espanyol, el de la Generalitat i molts ajuntaments, com el de Barcelona. Què significa haver de governar amb uns pressupostos prorrogats? Com ens afecta? Ens ho explica Josep Miralpeix, economista i director de Pressupostos de la Generalitat del 2012 al 2016.
Més de 900 persones han participat a La Milla de la Mina, una cursa organitzada pels alumnes de 2n d'ESO de l'Institut escola La Mina, que té un doble objectiu: promoure els hàbits saludables i lluitar contra els estigmes que el barri arrossega des de fa dècades. Al "Catalunya nit" hem parlat amb organitzadors i participants.