El moment de la preinscripció escolar pot comportar dubtes per a les famílies. Aquest divendres s'ha fet pública l'oferta de places, amb rebaixa de ràtios fins a 1r de primària. En aquest article recollim els tràmits que s'han de fer i les principals dates a tenir en compte per qui hagi de passar per aquest procés de cara al curs 2025-2026.
Com s'ha de fer la preinscripció?
En el procés de preinscripció, la sol·licitud és electrònica i es pot fer des de qualsevol ordinador, tauleta o mòbil connectats a internet, accedint a laweb preinscripcio.gencat.cat.
Per fer-ho, és necessari disposar d'un certificat electrònic com l'idCAT Mòbil. També funciona el DNI electrònic, el sistema Cl@ve o la targeta T-CAT.
Quan he de fer la preinscripció i quan sabré el centre assignat?
Les preinscripcions escolars d'infantil i primària per al curs 2025-2026 es podran fer del 12 al 26 de març, i en el cas de l'ESO, del 14 al 26 de març, segons el calendari publicat pel Departament d'Educació.
La llista de sol·licituds amb la puntuació provisional es coneixerà el 24 d'abril i la definitiva, el 16 de juny.
Prèviament, l'11 de març, és quan es publica l'oferta inicial de places de primària i secundària.
Treball en una aula de l'escola FEDAC de Montcada i Reixac (3Cat)
Es pot demanar plaça fora del procés de preinscripció?
Només en aquestes situacions:
-El vostre filla o filla no està escolaritzat a Catalunya.
-Us heu traslladat a un altre municipi o, en el cas de Barcelona, a un altre districte.
-Hi ha hagut actes de violència de gènere o d'assetjament escolar que aconsellen canviar de centre.
-El vostre fill o filla ha estat sancionat i no pot continuar al seu centre (inhabilitació definitiva).
-El vostre fill o filla està en un procés d'acollida.
-El vostre fill o filla no pot continuar en el centre on ésperquè no ofereix els ensenyaments de la etapa educativa següent.
Quantes opcions es poden omplir?
Un màxim de 10 peticions. La recomanació és omplir-les totes.
Com funcionen els criteris de prioritat i el sistema de punts?
Els criteris prioritaris són els següents:
- Quan l'infant que opta a la plaça té germans o germanes que ja estudien al mateix centre educatiu, se sumen 50 punts.
Aquest és el criteri que suma més puntuació. Si l'infant està en situació d'acolliment familiar i els fills o les filles de la família acollidora estan escolaritzats en el centre, també rebrà aquesta puntuació.
- Proximitat geogràfica del domicili habitual o del lloc de treball del pare o la mare a l'escola.
Cada centre té una zona educativa que estableix el criteri de proximitat, i això permet sumar puntuacions diferents segons les circumstàncies següents:
Quan el domicili habitual de la família es troba dins la zona educativa del centre escolar que es demana en primer lloc, se sumen 30 punts.
Quan la ubicació del lloc de feina del pare, la mare, el tutor o la tutora és dins la zona educativa del centre triat en primer lloc, se sumen 20 punts.
A la ciutat de Barcelona, quan el domicili està situat en el mateix districte municipal que el centre escollit en primer lloc, però fora de la zona educativa del centre, se sumen 15 punts.
Quan el domicili familiar es troba dins del mateix municipi, però no dins de la zona educativa del centre que s'ha triat en primer lloc, se sumen 10 punts.
Podeu consultar quina és la zona educativa de cada centre a la seva web abans de fer la sol·licitud de preinscripció.
Cal tenir en compte que, dins del criteri de proximitat geogràfica, les puntuacions no se sumen entre si. Això vol dir que, si el lloc de feina del pare, la mare, el tutor o la tutora és dins la zona educativa i el domicili habitual és dins el mateix municipi però no dins la zona educativa del centre, les dues puntuacions no es podran sumar.
Si el pare, la mare, el tutor o la tutora legal percep la renda garantida de ciutadania, se sumen 15 punts. És a dir, si un membre de la unitat familiar rep l'ajut de la renda garantida de ciutadania o l'ingrés mínim vital.
Els criteris complementaris serveixen per desempatar i són:
- Criteri del pare, mare o tutor o tutora legal que treballa al centre educatiu. Quan el pare, la mare, el tutor o la tutora legal treballa al centre en el moment en què es presenta la sol·licitud de preinscripció, se sumen 10 punts.
- Família nombrosa. Quan l'infant forma part d'una família nombrosa, se sumen 10 punts.
- Família monoparental. Quan l'infant forma part d'una família monoparental, se sumen 10 punts.
- Ser bessó o trigemin. Quan l'infant ha nascut en un part múltiple, se sumen 10 punts.
- Quan l'infant es troba en situació d'acolliment familiar, se sumen 10 punts.
- Si algun membre de la família té una discapacitat, se sumen 15 punts. És a dir, quan l'infant mateix, el pare o la mare, o bé algun germà o germana té una discapacitat igual o superior al 33%.
-Se sumen 10 punts si s'acredita la condició de víctima de violència de gènere o de terrorisme.
Motxilles i bates en una aula de l'escola Mercè Rodoreda de Barcelona (ACN)
Què he de fer si el meu fill o filla té necessitats educatives especials?
A efectes de l'admissió, es distingeixen dos tipus de NEE:
-Necessitats educatives especials vinculades a discapacitats intel·lectuals, auditives, visuals o motrius; amb trastorns de l'espectre autista, trastorns greus de la conducta o trastorn mental greu, o amb malalties degeneratives greus.
-Necessitats educatives especials derivades de situacions socioeconòmiques o socioculturals que generen una situació de desavantatge educatiu, en relació amb les condicions d'educabilitat bàsiques, que compromet el seu procés d'aprenentatge o que dificulta el seu èxit escolar.
En tots els centres es reserven places per a alumnes amb necessitats educatives especials. És molt recomanable consultar l'equip d'assessorament psicopedagògic (EAP) de la zona o bé la comissió de garanties d'admissió.
Si es vol optar a una plaça reservada, cal indicar-ho en la sol·licitud de preinscripció.
Com em puc assegurar que el meu fill o filla entrarà a l'escola pública?
Si les famílies només demanen centres públics, tenen garantit que no se'ls assignarà un centre concertat.
Què són els centres adscrits?
Les escoles d'educació primària tenen adscrits un o més centres d'educació secundària obligatòria.
Qualsevol sol·licitud de preinscripció en un institut d'un alumne que hagi estudiat la primària en una escola adscrita passarà per davant d'alumnes que provinguin d'altres centres no adscrits, independentment del barem de punts.
Això és així tant per als centres públics com per als centres privats concertats.
Què és el sorteig per desempat?
El nombre de places de cada centre educatiu és limitat. Si el nombre de peticions supera el d'alumnes que l'escola pot acollir, cal aplicar un sistema de desempat entre les sol·licituds amb la mateixa puntuació.
Per fer-ho, s'obté un número per sorteig a partir del qual s'ordenen totes les peticions empatades en punts, tenint en compte el número de desempat que s'ha assignat a cada sol·licitud.
Aquest any, la data del sorteig per desempatar és el 8 de maig a les 11 h. L'endemà, el9 de maig, es publicarà la llista ordenada segons les puntuacions.
El pati de l'escola Auró, de Barcelona (3Cat)
Què passa si no obtinc plaça a cap dels centres que he demanat?
Hi ha previst un mecanisme, la denominada "assignació d'ofici", per evitar que cap infant o jove pugui quedar sense escolaritzar quan inicia una etapa educativa, com és el cas d'educació infantil de segon cicle (I3) o primer d'ESO, o en aquells casos en què la família ha demanat expressament que se li faci una assignació d'ofici en la sol·licitud.
D'aquesta manera, un cop finalitzat el procés, l'alumne o alumna sempre tindrà una plaça garantida.
Concretament, les famílies de l'infant o jove a qui no se li hagi assignat cap de les places demanades en la sol·licitud de preinscripció rebran una comunicació en què s'exposarà aquest fet.
En aquest cas, hi haurà un nou període per afegir peticions a la sol·licitud.
Aquesta opció queda limitada únicament a les famílies que han demanat plaça a educació infantil de segon cicle (I3) o a primer d'ESO, o que han demanat expressament una assignació d'ofici en la sol·licitud i que no han obtingut cap plaça en cap de les seves peticions originals.
En la comunicació que reben les famílies per correu electrònic, es demana que facin una ampliació de sol·licitud, en què cal indicar fins a 5 noves escoles o instituts. En el mateix missatge electrònic s'inclou un enllaç mitjançant el qual es pot accedir al formulari.
Cal tenir en compte, però, que en aquesta fase d'ampliació de peticions, només es poden triar les escoles o instituts on hagin quedat places vacants després de la primera fase d'assignació. Aquesta informació es pot trobar a través d'un cercador accessible des del formulari d'ampliació.
Aquestes peticions ampliades s'ordenaran seguint els mateixos criteris que en el procés d'assignació inicial, és a dir, basant-se en el barem i el número de desempat ja obtinguts en primera instància. Així, l'assignació de places disponibles es farà seguint un ordre rigorós entre les sol·licituds d'aquesta fase.
I si després de l'ampliació de centres demanats, continuo sense obtenir plaça en la segona assignació?
Es farà una assignació d'ofici. La comissió de garanties d'admissió corresponent oferirà en darrera instància una plaça en un centre on hagin quedat vacants dins el municipi de residència de l'alumne o alumna.
Com puc fer una reclamació si no estic d'acord amb la plaça que m'han assignat d'ofici?
Es pot fer una reclamació de la plaça assignada d'ofici en aquells casos en què no s'ha obtingut cap de les places demanades en el formulari de sol·licitud o en el torn d'ampliació.
La reclamació s'ha de fer davant la comissió de garanties d'admissió.
Imatge d'arxiu d'alumnes en una aula (ACN)
Què he de fer si el meu fill o filla ha estat admès en la primera opció?
S'ha de fer la matrícula dins del termini establert (del 25 de juny al 3 de juliol).
Si no he obtingut plaça en la primera opció, he de matricular el meu fill o filla?
Sí, en el termini establert, ja que no fer la matrícula suposa la pèrdua de la plaça.
Si durant l'estiu i fins a l'inici de curs hi ha una plaça vacant en una de les opcions anteriors, el centre es posarà en contacte amb la família i es podrà formalitzar la matrícula al nou centre.
Cal tenir en compte que les places reservades per a alumnes amb discapacitat o trastorns d'aprenentatge es mantenen fins a la matrícula, i en el cas d'alumnes amb una situació socioeconòmica desfavorida, fins a l'inici de curs, per poder acollir l'alumnat de matrícula viva que arriba durant l'estiu.
Si aquestes places queden vacants, s'alliberen a l'inici de curs.