Documental

"Sense ficció" estrena "L'aventura del Romànic"

Josep Cuní dirigeix i presenta aquest documental, on descobrim els secrets d'un segle de recuperació d'obres romàniques que han viscut una autèntica peripècia, amb testimonis inèdits.

"Sense ficció", la franja que TV3 dedica al documental, estrena dimecres, 8 de juny, a les 21.50 h, "L'aventura del romànic", un documental dirigit i presentat per Josep Cuní, on es descobreixen els secrets d'un segle de recuperació d'un art genuïnament català.

Ens aquests cent anys, les obres del romànic català han viscut una autèntica peripècia en què no hi ha faltat res: robatoris, vendes clandestines, espoli i exili han estat el retrat d'un segle convuls a Catalunya en què l'art va pati-ne les conseqüències. Testimonis inèdits ens expliquen aquest periple farcit d'anècdotes i fets que mostren la tenacitat d'una quants per preservar l'art propi del país i la cobdícia d'altres per aconseguir un tresor. En resum, un documental que ens porta de Barcelona als Pirineus, passant per Nova York i Boston, camins imprevisibles que troben resposta en aquests 60 minuts de metratge.

El 22 de novembre del 2010 es van commemorar els 10 anys de la proclamació de les esglésies de la Vall de Boí com a patrimoni de la humanitat, per part de la Unesco. Al mateix temps, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), acollidor de la col·lecció d'art romànic més important del món, celebrava els 75 anys d'existència, partint de la inauguració del Palau Nacional l'any 1929.

La coincidència de les efemèrides assenyalades amb l'oportunitat de difondre encara més l'origen de la col·lecció del romànic del MNAC és la base d'aquest documental, que estrena "Sense ficció", sobre l'art romànic de Catalunya. El documental fa una especial incidència en el seu origen i en les complexes "aventures" que n'han marcat la història.

Des d'adquisicions de col·leccionistes fins a vendes a l'estranger passant per l'espoli i els tèrbols moviments que durant una època es van moure darrere d'un aparent interès per l'art. Tot això, seguint els recorreguts no sempre plàcids d'uns tresors artístics medievals fins a arribar al seu descans en els museus que ara els acullen.
Anar al contingut